égi jelenség

2017.12.15. 19:12

Óriási mennydörgés – szinte beleremegett a város a villámlásba

Hatalmas dörgés, villámlás – szinte szó szerint megrengette a mennydörgés Kaposvárt. Nem megszokott, ám néha előfordul a decemberi vihar.

Sonline

Forrás: Schmall Rafael

Az egyik villámot Schmall Rafael megörökítette egy fotón. – Ritka jelenség, de nem szokatlan, bár igen régen volt ehhez hasonló eset – mondta Schmall Rafael. – Nyugat-északnyugat felől érkezett a vihar, s alaposan felébresztette Somogy megyét.

Az Időkép beszámolója szerint nemcsak Somogyban, hanem Zala megyében is „villámparádé volt.

Forrás: Schmall Rafael

A villám egy fajta elektromos gázkisülés, ami felhőn belül, felhők között, vagy a talaj és felhők között jön létre – írja a wikipédia. – Többnyire vonalas szerkezetű, de van felületi villám is, amely a felhők felületén keletkezik. A keletkezése a felhők vízcseppjeinek, jégkristályainak súrlódására, széttöredezésére vezethető vissza. A tulajdonképpeni villámot elővillám vezeti be, mely több lépésben ionizálja a levegőt, és így egyre nagyobb szakaszát elektromosan vezetővé teszi.

Eközben a földfelületről (vagy az ellentétes előjelű elektromossággal feltöltött felhő felől), főként a kiemelkedő részekből megindul az ellentétes előjelű elektromosság áramlása a felhő felé. Ugyanazon az ionizált légcsatornán több villám is áthaladhat. A villám sebessége 180 km/s. A hőmérséklet elérheti a 30 000 kelvint. A villámok 75 százaléka a felhőn belül zajlik le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában