akarat

2018.10.17. 20:00

Összefogtak a fiatalok foglalkoztatásáért

A 2007 után születettek, vagyis a legfiatalabb generáció tagjai ott ülnek már az iskolapadban, de az előrejelzés szerint a felnőttkoruk idején 65 százalékban olyan szakmák közül választhatnak majd, amelyek ma még nem is léteznek. Ez is elhangzott a kaposvári pályaválasztási konferencián.

Kovács Gábor

A szakképzésben várható változásokról tanácskoztak azon a konferencián, amely a pályaválasztási kiállítás és bemutatónap nyitórendezvénye volt a Somogy-Flandria Inkubátorházban. Neszményi Zsolt kormánymegbízott megnyitó beszédében kiemelte: jelentősen csökkent a munkanélküliség a megyében. A jelenlegi adatok szerint Somogyban 12 293 álláskeresőt tartanak nyilván. Míg azonban a Balaton-parton és Kaposvár térségében az országos átlagnak megfelelő a munkanélküliség, addig a dél-somogyi járásokban az országos mutatóknál magasabb.

A félidejéhez érkező ifjúsági garancia programot is értékelték a tanácskozáson. A program indulásakor 25 év alatti regisztrált álláskereső 2978 volt a megyében, ám mára ez a szám 2165 főre csökkent. Ez az elmúlt tíz év legjobb eredménye. 2018. szeptember 30-ig 5056 somogyi fiatalt vontak be a munkaerő-piaci programba.

– Óriási tétje van a fiatalok foglalkoztatásának, hiszen Európa bajban van – mondta köszöntőjében Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője. – Nem kisebb a cél, mint a versenyképesség eléréséhez világszínvonalú munkaerőt biztosítani a nemzetgazdaságnak.

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke a hozzászólásában aláhúzta: példaértékű az az összefogás, amely a fiatalok foglalkoztatásáért kibontakozott a megyében. Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója érdeklődésünkre elmondta: több mint 1500 fiatalt tájékoztattak a gyakornoki programról, amelybe 81-en már bekerültek. A szakképzési centrum 180 vállalkozással tartja a kapcsolatot, közülük 52-en sikeresen pályáztak a foglalkoztatás területén. A főigazgató hozzátette: sok előnye van ennek a foglalkoztatási formának.

Vonzó karriert adnak a szakmák

Vonzó karriert nyújtó szakmai képzésre van szükség, mondta a konferencián tartott előadásában Szűcsné Szabó Katalin, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főosztályvezetője. Élményalapú pályaorientációra van szükség, és új ösztöndíjrendszerre a szakképzésben. A cél az, hogy a szakgimnáziumokból könnyebben lehessen átjutni a felsőoktatásba. Rá kell bírni a nagyvállalatokat, hogy adják át a tudásukat, ezért vállalati képzőközpontokat hoznának létre. Hogy a kkv-k jobban bekapcsolódhassanak a duális képzésbe, ágazati képzőközpontokat kell teremteni. AZ OKJ-s képzés átalakításához ágazati készség tanácsok alakulnak. Digitális közösségi alkotóműhelyek is létrejönnének a szakképzésben. Rugalmas felnőttképzést képzelnek el, ahol a képzési idő rövidülne, és minősített vizsgaközpontok alakulnának. A távoktatással nőhetne a felnőttképzésbe bevontak száma. A felnőttképzés fejlesztését az uniós pályázatok is elősegítik, és a piac jól fogadta az irányt, hogy a felnőttek átképzése lehet megoldás a munkaerőhiányra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában