pécsi utcai iskola

2018.09.21. 09:00

Összefogtak a kaposvári intézmények, hogy segítsék a beilleszkedést

Az idén már a második tanév kezdődött el úgy, hogy a Pécsi utcai tagiskolába nem indult új évfolyam. Összesen 74 elsős, másodikos jár másik intézménybe, akiknek a beilleszkedését az érintett iskolákon kívül több intézmény is segíti.

Fenyő Zsuzsa

A Napkerék Egyesület folyamatosan figyelemmel kíséri az érintett családok életét. Úgy látják, az utazás jelenti számukra a legnagyobb kihívást. – Ezt a problémát úgy próbáltuk meg kiküszöbölni, hogy kisbuszokkal szállítjuk azokat a diákokat, akik nem tudják megoldani a közlekedést – mondta el érdeklődésünkre Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke. – Több családban sérelmezték a szülők, hogy akiknél nagyobb gyerekek is vannak, miért csak a kicsiket viszik busszal. Végül is sikerült elsimítani a problémákat, megbeszéltük a szülőkkel, hogy ennek miért kell így lennie.

A Kaposvári Tankerület közleménye szerint jelenleg a két évfolyam 12 érintett diákját két kisbusz szállítja a körzetes iskolába. – Csak azokat a tanulókat szállítják, akik az utca szerint számukra kijelölt körzetes iskolába járnak – tudtuk meg Bogdán Imrétől.

Ám a többiek is kapnak segítséget a közlekedéshez, a kaposvári Szociális Irodán buszbérletre kérhetnek támogatást, de más típusú önkormányzati települési támogatást is igényelhetnek az érintettek. A kaposvári Szociális Iroda tájékoztatása szerint a jogosultak 90 százaléka kért segítséget ilyen formában.

– A Napkerék Egyesületnél igyekszünk tartani a kapcsolatot a családokkal és az iskolákkal is, és minden problémás kérdést megbeszélni – mondta el Bogdán Imre. – Ugyan eleinte volt ellenállás a szülők részéről, mert a Pécsi utcai tagiskola közel volt és már megszokták, de azt tapasztalom, hogy a családok együttműködőek, ha a gyerekeikről van szó. Igyekeztünk és a mai napig igyekszünk a kialakult helyzetből a legjobbat kihozni. Például nagyon sok gyerek jár hozzánk tanodába, ahol a tanulásban segítjük őket.

A Kaposvári Tankerületnél a szakemberek szeretnék folytatni az érintett iskolák fejlesztését. A Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, valamint a Berzsenyi Utcai Tagintézménye ezért bekapcsolódott az „INSCHOOL – befogadó iskolák” nemzetközi projektbe. A projekt honlapján található adatok szerint Magyarországról 7 település és 9 iskola csatlakozott a programhoz, amely olyan iskoláknak nyújt segítséget, ahol roma gyerekek tanulnak.

A Kaposvári Tankerületi Központ közleménye szerint nem érkezett integrációval kapcsolatos panaszbejelentés a 2017/2018-as tanévben. A közleményben arra is kitérnek, hogy az integráció sikerének alapfeltétele, hogy az érintett intézmények igazgatói és nevelőtestületének tagjai munkájukkal hozzájáruljanak ahhoz, hogy a Pécsi utcai tagiskola körzetéből érkező gyerekek beilleszkedjenek az új környezetbe.

Több éves huzavona után végül a Pécsi Ítélőtábla döntött a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolájának felmenő rendszerű bezárásáról. A 2017/2018-as tanévet már másik iskolában kezdték el a Pécsi utcai tagiskola körzetében élő elsős gyerekek. A döntés értelmében a területet a Somogy Megyei Kormányhivatal kilenc általános iskola, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola és tagintézményei, valamint a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium között osztotta fel. A diákokat utca szerint osztották el a kaposvári általános iskolák között.

A 2018/2019-es tanévben 38 első osztályos gyerek kezdte el a tanulást 6 intézményben, 36 második osztályos pedig 7 intézménybe iratkozott be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában