segítség

2018.09.22. 18:40

Összefogtak a megyei jogú városok a kárpátaljai magyarokért

A legnagyobb körültekintéssel zajlik annak a 95 millió forintnak a felhasználása Kárpátalján, amelyet a magyarországi megyei jogú városok ajánlottak fel a határon túl nehéz sorban élő magyarok megsegítésére – erről bizonyosodott meg Beregszászon Szita Károly, a hazai nagyvárosokat tömörítő szövetség elnöke.

Sonline

Az összeg a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával – élelmiszer, tisztítószer, tanszer, tüzelőanyag és gyermekfejlesztési programok formájában – jut el az érintettekhez.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke Lehel Lászlóval, a segélyszervezet vezetőjével és Lévai Anikó jószolgálati nagykövettel vett részt a kétnapos látogatáson. A megyei jogú városok tavaly ősszel fogtak össze azért, hogy a háború sújtotta Ukrajnában élő magyarokon segítsenek.

Akkor 35 millió forintot fordítottak arra, hogy az ökumenikus segélyszervezet közreműködésével Beregszászon, illetve a környékén fekvő nagyszőlősi járás több mint 30 településén enyhítsenek a megélhetést veszélyeztető problémákon. 559 családot és egyedül élő embert sikerült így elérni. Ezen felül tanodai program is indult a hátrányos gyermekek felzárkóztatása érdekében, szervezett körülmények között több mint 50 gyermek angol nyelvi fejlesztése és matematika tantárgyi korrepetálása folyik.

Az idén nyáron újabb jelentős összeget, a nagyvárosok által nyújtott 60 millió forintot juttatott el a segélyszervezet Kárpátaljára. A támogatás felhasználása jelenleg is folyamatban van, így jövő áprilisig tovább folynak a gyermekfejlesztési foglalkozások. A napokban kiosztották a tanszereket és a tanévkezdő támogatást is, melynek keretén belül 200 szociálisan rászoruló 6 és 16 év közötti gyermek jutott felszereléshez.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a 90-es évek közepétől van jelen Kárpátalján, ahol Beregszászon működő központjából elindítva számos humanitárius és fejlesztési programot valósított meg. Az utóbbi években a segélyszervezet kárpátaljai tevékenységének kiemelt területe a humanitárius segítségnyújtás mellett a hátrányos helyzetű gyermekek iskolán kívüli fejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában