tanár kerestetik

2018.08.21. 20:00

Pedagógusvadászat a tanévkezdés előtt

A tanév szinte már a küszöbön van, de még mindig akadnak olyan iskolák, ahol nem tudni, ülnek-e minden széken majd a tanáriban. A kistelepüléseken a legrosszabb a helyzet, ott nehezebben oldják meg a helyettesítéseket is.

Koszorus Rita

Fizika óra a szennai általános iskolában

A tanév megkezdése előtt a Közigállás nevű portálon huszonnégy általános iskolai tanárt keresnek a somogyi oktatási intézmények, de ha beleszámoljuk a szakképző iskolákat is akkor összesen hatvanhat betöltetlen tanári álláshelyet találhatunk.

Az általános iskolákban jellemzően idegen nyelvi, kémia, testnevelés és magyar szakos tanárt keresnek. A meghirdetett állások között a többség kistelepülés, például Ladra magyar-irodalom és ének szakos tanárt is keresnek. Somogyszobra magyar és történelem, valamint német és bármilyen szakos tanárt is szívesen fogadnának. Igény lenne pedagógusra Iharosberényben is, ott fizika-kémia tárgyakat oktató szakembert várnak, de a tornaórák megtartására is kellene szakos pedagógus. Darányba is magyar tanári állást hirdettek meg, Lakócsára nyelvtanárt kerestek. S még a darányi intézményhez tartozik a csokonyavisontai iskola is. Úgy tudjuk sikerül megoldani a tanárhiányt a tanév kezdésére. S még az sem lenne gond, ha szolgálati lakást kellene biztosítani az ideérkező tanárnak.

A kistelepüléseken kifejezetten lehetetlen küldetés feltölteni a szabad tanári helyeket. – Nincs eszköz a tankerületek kezében, amellyel odacsábíthatnák a pedagógusokat – mondta el lapunknak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete regionális ügyvivője. – A szolgálati lakás van, ahol megoldható, de ez sem mindenütt. És ez nem minden esetben megoldás, mert a fiatal kollégák nem akarnak vidékre költözni és gazdálkodni szabadidejükben. Másik gond, hogy van ahol még az internetelérés sem megoldott, ez pedig a fiataloknak nem vonzó.

Nagy Erzsébet hozzátette: a tankerületek nem nyúlhatnak pótlékokhoz, csak a hátrányos helyzetű térségekben van erre mód. A bérek pedig a PDSZ regionális ügyvivője szerint még mindig a 2014-es minimálbért követik. Nem beszélve a munkaterhelést, a kistelepüléseken a tanárokat heti 26 órára, a maximális számra osztják be. Sőt, az érdek-képviseleti ügyvivő szerint van, ahol még a törvényi maximumnál többet kell dolgozni.

– Somogy megye méretéből fakadóan nem egy tipikus megye – mondta el a Somogyi Hírlapnak Nagy Erzsébet. – Területileg nagy különbségek vannak, tehát nem ugyanazok a feltételek Fonyódon és Darányban. A szakos ellátottság megyén belül nagyon hektikus, attól függően mennyire leszakadt térségben van az oktatási intézmény.

A PDSZ regionális ügyvivője elmondta: a megyében jelenleg természettudományos tárgyakat oktató tanárból van a legégetőbb hiány, kémia szakos tanárt nagyjából lasszóval sem lehet találni. De informatika, idegen nyelv, sőt magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus sem terem minden bokorban Somogy megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában