változások

2018.07.16. 17:49

Plébánoscsere több településen, a székesegyházba is új pap jön

Varga László kaposvári megyés püspök felmentésekről, kinevezésekről, nyugdíjazásokról, papi áthelyezésekről döntött a közelmúltban. A korábbi főpásztor, Balás Béla is folyamatosan „sakkozott” papjaival; döntéseit – még ha oly sokszor megkérdőjelezték is –, a Kaposvári Egyházmegye javára hozta, s azt vallotta: az idő majd igazolja, hogy jól, vagy rosszul cselekedett-e, amikor más-más plébániára helyezte papjait.

Lőrincz Sándor

Fotó: Kovács Tibor

Mivel Nagy Vendel atya, a püspökség korábbi gazdasági helynöke visszatért külföldről, a megyés püspök július 2-ától a nagykanizsai Sarlós Boldogasszony Plébánia plébánosává nevezte ki, ugyanis a korábbi plébános, Páhy János egészségi állapotára való tekintettel nyugdíjazását kérte. Július 28-tól a fiatal lengyeltóti plébános, Vajda Gábor a kaposvári Jézus Szíve Plébániára kerül a betegsége miatt ugyancsak nyugállományba vonuló, de a Kaposi Mór Oktató Kórház kórházlelkészévé kinevezett Rajkai István atya helyére. A lengyeltóti híveket a diákok s az ifjak nyelvén is kiválóan értő Horváth Lóránt atya pasztorálja majd. Augusztus 1-jétől a közelmúltban szentelt Kisiván Csaba a siófoki Sarlós Boldogasszony Plébánián káplánként teljesít szolgálatot, Fodor Béla újmisés Balatonszárszón lesz kisegítő lelkész.

Mivel Vaslabán Csaba balatonkeresztúri plébános egy éves tanulmányi szabadságot kapott, a megyés püspök Kiss Zsolt atyát felmentette a gelsei plébánia vezetése alól és kinevezte plébánosnak a balatonkeresztúri plébániára, megbízva a balatonfenyvesi plébánia oldallagos ellátásával is. Arányi Zoltán újudvari plébániai kormányzót pedig a főpásztor az újudvari és a homokkomáromi plébániák ellátása mellett megbízta a gelsei plébánia oldallagos ellátásával.

Új papot kapnak a mosdósi hívek is; Varga László püspök atya döntésének értelmében Ungvárszki Imre plébános augusztustól már a balatonszentgyörgyi, a balatonberényi és a vörsi híveknek nyújt lelki támaszt. Papp Szabolcs somogysámsoni plébániai kormányzó így mentesült a vörsi plébánia ellátása alól. S hogy ki kerül Mosdósra? A korábban Murakeresztúron szolgáló Szász Gyula atya, akinek híveit Bojtor Róbert miklósfai-beleznai plébános „örökölte”.

Mivel az osztopáni plébános, Sudár János atya saját kérésére nyugállományba vonul, a főpásztor a somogyvári és az öreglaki híveket pasztoráló Csendes Sándor plébánost bízta meg az osztopáni plébánia oldallagos ellátásával. Varga Péter kőröshegyi plébános viszont a székesegyházból huszonkét év szolgálat után nyugdíjba vonuló Rózsás László apát-plébános helyére kerül; a székesegyház korábbi plébános-helyettese, Sajni Balázs ezt követően kőröshegyi plébánosként tevékenykedik. Neumajer Zoltán fonyódi plébánost a megyés püspök felmentette a balatonfenyvesi plébánia ellátása alól és megbízta az alsóbélatelepi kápolna ellátásával.

Változások, s megerősítések történtek az esperesi kerületek élén is; Tomanek Péter püspöki irodaigazgató lett a székesegyházi esperesi kerület esperese, helyettese pedig Sándor László szentbalázsi plébános. Kiss Iván marcali plébánost a somogyvári esperesi kerület esperesévé nevezte ki a főpásztor, helyettese Neumajer Zoltán fonyódi plébános lett. Nikli Zsolt gamási plébános az andocsi kerület élére került, Borza Miklós balatonszemesi plébános lett a helyettese. Göndics János csurgói plébános a segesdi kerület élére kapott kinevezést, helyettese Laczkó-Angi Gyula iharosberényi plébános lett. A

nagykanizsai kerületet Bojtor Róbert miklósfai plébános vezeti, helyettese Szűcs Imre nagykanizsai plébános lett.

A papi áthelyezésekben élet adta helyzetek, megoldandó feladatok ötvöződnek vélhetően bölcs püspöki döntésekkel és irgalommal, hiszen nem feledhető: a főpásztor nap mint nap a Kaposvári Egyházmegye térképe fölött mutatja be a szentmisét, és hallgat a Szentlélek súgására is.

Püspöki biztosok, régi-új igazgatók…

Weiszné Illés Anikó, a tabi Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola igazgatónője újabb öt évre igazgatói kinevezést kapott, Molnár Sándor, a zalaszabari Sík Sándor Római Katolikus Általános Iskola igazgatója viszont egészségi állapota miatt felmentését kérte. A megyés püspök Csató Lászlónét, az intézmény igazgatóhelyettesét nevezte ki egy évre igazgatónak. Bálint Gábor vezető hittanár a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont, Sifter Gergely plébános a tabi Szent Gellért Általános Iskola és Óvoda, Kelemen István plébános a zalaszabari iskola püspöki biztosa lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában