irány a tó!

2018.04.29. 20:00

Programkavalkáddal csábít a nyarat idéző tavaszi Balaton

Programok sokaságával, az aktív turizmus és a gasztronómia előtérbe helyezésével kezdetét vette a Nyitott Balaton akció, amely egy hónapon át tart, és a mostani illetve a pünkösdi időszakot is számba véve két hosszú hétvégét is átölel.

Kolumbán Tünde

Az időjárás mellett a forgalom is a nyári napokat idézi a Balatonnál, a hazai vendégek valósággal megszállták a tó környékét, ahol kezdetét vette a május 27-ig tartó Nyitott Balaton programsorozat. 2014 tavaszán tartották meg az első akciót, azzal a céllal, hogy a szezonhosszabbítás helyett új turisztikai termékként jelenjen meg a tavaszi és az őszi szezon.

A Nyitott Balaton bevált, noha a küldetését még nem teljesítette be, hiszen ahogy azt az egyik ötletgazda Hoffmann Henrik mondta, az akción keresztül továbbra is szükség van a turisztikai szereplők ismereteinek bővítésére és arra is, hogy minél több vendég ismerkedjen meg a Balaton nyáron túli arcával. A Balatoni Turisztikai Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy a Nyitott Balaton akció kiváló kezdeményezés, áttörésszerű sikert azonban még nem ért el, ezért a folytatás szükségszerű, hiszen az akció üzenete nem mindenkihez jutott még el.

 

– Azt sikerült elérni, hogy a Balaton áprilisban, májusban már éled, de a Nyitott Balaton gondolat megismertetéséhez, az önálló őszi, tavaszi, téli termékek terjedéséhez 3-5 évre még szükség van – mondta Hoffmann Henrik, aki úgy látja, hogy az állam által, a pályázatokba épített ösztönzők, azaz a 260 napos nyitvatartási kötelezettség meghatározása is hozzá fog járulni ahhoz, hogy mind több nyitva tartó helyet találjanak a vendégek a nyári szezonon túl. Mindemellett a Balaton újrapozícionálása elengedhetetlen. Az önálló Balaton márka létrehozására azért is szükség van, mert ahhoz, hogy ne csak a belföldi vendégek által kedvelt hétvégékkel számolhassanak a piaci szereplők, meg kell hódítani a külföldi vendégeket. Hoffmann Henrik szerint fontos a mozgalmi jelleg megjelenítése is, a Nyitott Balaton is egy ilyen hívó szó, amihez lehet csatlakozni.

Az idén 137 szálláshely, 89 étterem és 15 pincészet csatlakozott a tavaszi Nyitott Balaton programhoz, amely 200-nál több programot foglal magába. Ilyen például az aktív turizmust erősítő „Pecsételd körbe” elnevezésű akció is, ami arra ösztönzi a kerékpáros turistákat, hogy minél nagyobb részben fedezzék fel a tópartot.

Az eseménysorozat keretében a mostani hosszú hétvégén a déli parton is számos lehetőség áll a vendégek rendelkezésére. Az 50 éves Siófok kikötőjében folytatódik a Piknik a Parton sorozat, ezúttal a tavaszi felvonás vette kezdetét kézműves vásárral, mézeskalács díszítéssel, hétfőn délután májusfa állítással. Balatonszárszón vasárnap kutyaszépségversenyen vehettek részt a gazdák, ahol nem csupán a fajtiszta ebek kaptak lehetőséget a megmérettetésre, hanem a keverék szépségeket is bírálta a szakértői zsűri.

A programok egészen május végéig folytatódnak, addig még az is kiderül, az idén melyik balatoni fagyizó hideg édessége nyeri a Balaton Fagyija címet. A zsűri épp ma reggel indult útnak, hogy fagyi fronton körbekóstolják a Balatont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában