fiatalok és az EU

2018.04.21. 17:30

Részei vagyunk, így mi is alakíthatjuk az Európai Unió működését

Fontos, hogy tudatosuljon mindenkiben, és ezen belül is legfőképpen a fiatalokban, az Európai Unió nem valami messzi dolog Brüsszelben. Az unió itt van köztünk, hisz mindannyian uniós polgárok vagyunk.

Barkóczy László

Ezt hangsúlyozta kaposvári látogatásán Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, aki a Noszlopy Gáspár Szakközépiskola diákjainak tartott előadást a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarában működő Europe Direct Tájékoztató Központ meghívására. Zupkó Gábor kiemelte: mivel uniós polgárok vagyunk, mindannyian befolyásolhatjuk az unió jövőjét, hisz az általunk választott politikusok hozzák meg a döntéseket az unió székhelyén. Fontos az, hogy az uniós politikusok és tisztségviselők folyamatos párbeszédben legyenek polgáraikkal.

– A fiatalok Európa jövőjéről valószínűleg sokszínűen gondolkodnak. De talán érdemes ezt megfordítani is. Mit gondol az Európai Unió a magyar fiatalok jövőjéről?

– Nagyon helyes így is megvizsgálni a kérdést. Minden uniós és magyar fiatalnak érdeke, hogy egy hatékony együttműködés alakuljon ki a felek között. Egy globalizálódó világban egy egyre erősödő nemzetközi verseny zajlik a világban. Európa, amely demográfiailag nem olyan dinamikájú, mint más kontinensek, akkor tudja megtartani a befolyását – legyen az politikai vagy gazdasági – ha együtt teszünk érte, hatékonyan működnek közös folyamataink. Természetesen közben az is nagyon fontos, hogy minden polgár úgy érezze, hogy van hatása az unió működésére. Hiszen befolyásolja az életét az unióban meghozott döntések sora, így kiemelkedően fontos, hogy bele is tudjon ebbe szólni.

– Az előadásában tájékoztat, de egyben tájékozódik is. Milyen előfeltevései vannak a fiatalok tudásával, és terveivel kapcsolatosan?

– Az egyik, amiért járom az országot, hogy nagyon sokszor a mindennapokban, ha csak a közéleti vitákat figyeljük, akkor az mindig a konfliktusokról szól. De fontos azt tudni, hogy az esetek több mint kilencven százalékában az uniós vívmányok, konszenzuson, kompromisszumon alapulnak. Ez mind hozzájárul Európa békéjéhez, gazdasági stabilitásához.

– Akkor akár ez az előadás, az itt kapott válaszok, ötletek is változtathatnak valamin?

– Én hiszek benne, hogy igen. Nagyon sok munka van amögött, hogy az Európai Unióról úgy beszélhetünk, mint az egyik legfontosabb konfliktusmegelőző, konszenzusépítő intézményrendszerről. Folyamatosan vitatkoznak a vezetőink, a nemzeti kormányok képviselői, de mindig találnak egy kompromisszumos megoldást. A Miniszteri Tanácsban, ahol a legtöbb kérdést megvitatják a különböző szaktárcák vezetői, Magyarország az esetek 97%-ban a megoldás, a közös döntés részese volt. Fontos, hogy ne csak a maradék 3%-ra összpontosítsunk, hanem a még talán kevésbé ismert nagyobb szeletre is.

Ezért kell nekem beszélni a vívmányokról, és figyelni, hogy mik a visszajelzések. Most a fiatalokkal találkozom éppen, de felkeresem például az időseket, nyugdíjasokat, a vállalkozókat is.

– Ez az előadás akkor egy tájékoztatás a diákoknak, vagy egy ajánlat is egyben?

– Tájékoztatás, de kíváncsi vagyok nagyon a véleményükre, tudásszintjükre is. Nekem is nyitott füllel kell járnom, hisz nagyon érdekel, hogy mi foglalkoztatja a magyar fiatalokat. Ez az egész akkor lehet igazán értékes, ha ez nem csupán egy előadás, hanem egy intelligens párbeszéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában