a nordmannd a király

2017.12.17. 11:30

Roham még nincs, de már válogatják a fenyőfákat

A nagyobb városok forgalmasabb parkolóiban a héten megjelentek a fenyőfaárusok. A vásárlók is egyre többen jönnek, igaz egyelőre csak érdeklődnek, vagy fát foglalnak.

Koszorus Rita

Az egyik forgalmas kaposvári áruház parkolójában szép sorjában sorakoznak a fenyőfák. Kisebb asztalra állíthatóak, s nagyobb családi házba valóak is egyaránt kínálják magukat. Az örökzöldek között egyre többen nézelődnek. Kiss Zoltán is így tett, azt mesélte: egy ismerősétől hallotta, hogy itt lehet fenyőfát vásárolni. – Mindig tele szokott lenni az összes parkoló a városban, most kevesebb van – mondta a kaposvári férfi. – Amerre én jártam, a szokásos helyeken nem láttam.

Számára fontos a fajta és a méret is, tudtuk meg. – Ilyen kicsi fát szeretnék, de lucfenyőre vágyom, mert annak jobb az illata – mondta Kiss Zoltán. – Úgy jobb a hangulat az egész lakásban. Zoltán asztalra állítja a karácsonyfát, egy másik vásárló három méteres örökzöldet csomagoltatott be, amely majd a lakás éke lesz.

A fa mérete szinte mindenkinél mérvadó, hiszen a lakás nagysága korlátozza a karácsonyfa-állítást. – Minél nagyobb legyen, mert családi házban lesz – mondta egy vásárló az eladónak. – Nordmanndot szeretnék, mert az nem olyan szúrós.

Egy házaspár is hasonlóan méretű fát keresett. – Két és fél métereset akarunk venni, csak ilyet keresünk – mondta a kaposvári férfi. – Már voltunk itt kétszer, előre kinéztük, melyik legyen.

Egy bútorüzlet parkolójában is árulják már a karácsonyfának valót. – A hagyományosat szeretjük az illata miatt – magyarázza Erzsébet, aki férjével válogat a fenyők között. – Nagyon tetszik ez a drága is, ami nem múlik, a nordmannd, de én a formáját is megnézem. Hiszen senki sem szeretne olyan karácsonyfát látni lakásában, amelynek hiányosak az ágai.

– Olyat szeretnénk, amit most vágtak ki – mondta el kérdésünkre Tamás. – De ilyet már nem nagyon kapni. Ahol korábban szerettünk volna vásárolni, ott már elfogyott, ezért kénytelenek vagyunk körbejárni. Volt már olyan, hogy szenteste vettük meg a fát, de a nejem azt mondta: az idén nem hagyjuk az utolsó pillanatra. Szerintem, akinek van egy kis sütnivalója az ilyenkor megveszi. Nem hiszem, hogy olcsóbb lesz.

Lucfenyőt 2200 forinttól 5500 forintos darabáron vásárolhatunk Kaposváron, ezüstfenyőt 3900 és 9900 forint közötti áron adják, a nordmannd a legdrágább. Annak ára 5900 forinttól egészen 12 ezer forintig is elmehet. Aki azonban karácsony után kiültetné a fáját, az földlabdás növények közül is választhat azok ára is 5 és 9 ezer forint között mozog.

Nincs még roham a fenyőfáért

– A vevő érdeklődnek, tájékozódnak az árakról – mondta Hazai László, kereskedő. – A legtöbb ember bevásárol, és csak később szerzi be a fát. De akad olyan is, aki lefoglalja és visszajön érte.

A kereskedők egyöntetű véleménye: a nordmannd az idei sláger, mivel lucból kevesebbet ültettek. Horváth György standján is inkább a tartósabb fenyő fogy. – Van földlabdás is – tette hozzá az eladó – Ebből is a nordmanndot viszik. Orsós Róbertnél még az ültetvényen vannak a földlabdásak. – Ha valaki kéri, akkor szedem ki – mondta a csökölyi fenyőtermelő. – De nálam ezer forinttól vannak fák, így bárki találhat a pénztárcájának valót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában