statisztika

2018.02.18. 20:00

Somogyi falvak, ahol a legtöbb és a legkevesebb munkanélküli él

Az országban a tavalyi év végén 55 olyan település volt, ahol egyetlen egy álláskeresőt sem tartottak nyilván. Emellett azonban 37 olyan helység is akadt, ahol a lakosság ötöde munkanélküli volt. A legjobban és a legrosszabbul teljesítő települések között is található somogyi.

K.G.

Előkelő listára került fel a somogyi Hosszúvíz: ott van azon  magyar települések között, ahol már megvalósult a teljes foglalkoztatottság, vagyis egyetlen álláskereső sem volt a faluban 2017 decemberében.

Mindössze 52-en élnek a kisközségben. Igyekeznek kihasználni a közfoglalkoztatottak kreativitását. Nyáron a nők közül három közmunkást foglalkoztattak, akik kézműves termékeket gyártottak, többnyire rongyszőnyegeket, ajándéktárgyakat, táskákat, babákat. A termékeket falunapokon, rendezvényeken, fesztiválokon próbálták meg értékesíteni.

Hosszúvíz polgármestere, Máté-Botos Ivett, amikor arról értesült, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat listája szerint nincs többé munkanélküliség a faluban, rögtön arra figyelmeztetett: a kedvező helyzet a tavalyi év végét tükrözi, azonban decemberben véget ért a közfoglalkoztatás arra az évre. Az idén viszont március elsejével indulnak újra a START közmunkaprogramok. Ennek az átmeneti időszaknak következtében azóta öt-hat munkanélküli jelent meg a településen. Ez a lakosság összlétszámához viszonyítva tíz százalék, vagyis visszaestek az országos átlag szintjére.

– Akik így munkanélküliek lettek, azokat mind visszavenné az önkormányzat, sőt Mesztegnyőről is átjárhatnak majd munkanélküliek – mondta Máté-Botos Ivett. – A sikeres közmunkaprogramunkat folytatnánk, de jelenleg erre még nincs aláírt szerződésünk a munkaüggyel.

Tavaly az országos negatív rekorder a borsodi Csenyéte lett, ahol a lakók 40,78 százaléka regisztrált álláskereső. A képzeletbeli dobogó második helyét a Somogy megyei Rinyabesenyő foglalja el 34,67 százalékkal. Tavalyelőtt viszont Rinyabesenyőn volt a legtöbb állástalan az országban 39,31 százalékkal. Vagyis évről évre javul a helyzet, és új is terveik vannak. Azonban 70 ember még mindig munkanélküli a faluban, tudtuk meg Orsós Imre polgármestertől. Rinyabesenyő polgármestere hozzátette: a napokban nyolc-tíz ember elhelyezkedett a marcali Ziehl-Abegg Kft.-nél, emiatt többen a városba is költöztek. A maradóknak helyi képzések indulhatnak rövidesen.

– Nyertünk egy pályázaton, ennek értelmében hamarosan képzések kezdődnek a faluban: a férfiak kőművesnek, szobafestőnek és ácsnak tanulhatnak – mondta Orsós Imre. – Várjuk a jó időt is, amikor foglalkoztathatjuk a közmunkásokat. Húsz-huszonöt embert alkalmaz az önkormányzat, és azt reméljük, hogy ennek fele hamarosan el tud majd helyezkedni a munkaerőpiacon.

Orsós János képviselő-testületi tag hozzátette: a nőknek is biztosítanak majd képzéseket, amelyekhez feltehetően Barcsra kell utazniuk, de a többi képzés és gyakorlat helyben lesz. Ötven emberre tervezik ezeket a foglalkoztatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában