Mesterek

2017.08.19. 08:12

Suszter és kamerajavító – az eltűnt szakmák nyomában

Cipőjavítót találni manapság a somogyi megyeszékhelyen igencsak lehetetlen küldetésnek tűnik. A mesterek vagy felhagytak a szakmával, vagy elköltöztek. Azért akad még lábbeliket helyrehozó szakember Kaposváron, ahogyan fényképezőgépek javításával foglalkozó is.

Koszorus Rita

Kaposvár Éppen egy vadászcsizma cipzárját cserélte ki ottjártunkkor Bordás Lászlóné Zsuzsa cipőjavító. A szakember nagy hozzáértéssel javította meg a szerkezetet. Merthogy Bordásné ehhez is ért, ahogyan a tönkrement táskákat is helyrepofozza. – Van igény a szolgáltatásra, mert egyre rosszabb az áruk minősége – magyarázta a kaposvári cipőjavító. – Ezek a cipők hamarabb tönkremennek. 2500 forintért a kínaiban sem lehet cipőt kapni és megveszik, aztán egy hónap múlva tönkremegy, ott nem cserélik ki.

A cipész és a fényképezőgép-javító

Bordás Lászlóné 25 éve foglalkozik cipőjavítással, 1968-tól tanult cipőfelsőrész készítőnek. Azt mondta, eleinte nem is kedvelte ezt a szakmát, de később megszerette. Ma már konkurencia is alig van, de már a lendület is fogyott. A sokat látott szakember keze megsínyli a munkát, azt mondta az ínhüvelygyulladás szinte állandó. De megéri foglalkozni ezzel a szakmával, hiszen nagyon sok munkája van.

Major Zoltán olyan eszközöket javít, melyekből ma már egyre kevesebb van. Fényképezőgépeket hoz helyre, s míg régen a hagyományos mechanikus fotómasinákat hozták be műhelyébe, addig manapság a digitális készülékek vannak többségben. – Azért filmes gépeket is hoznak még be – mondta Major Zoltán. – De 100 gépből talán egy ilyen akad, a többi digitális. A szakember hozzátette: az egyre modernebb optikával rendelkező okostelefonok megjelenése óta jelentősen csökkent a munkák száma.

– Kompakt gépek egyre inkább kimennek a divatból és nem is gyártanak ilyeneket már – tudtuk meg Major Zoltántól. – Drágább úgynevezett bridge-kamerákat készítenek, ezek már 60-70 ezer forintba kerülnek. És vannak a nagy tükörreflexes gépek. Major Zoltán úgy véli, nincs már messze az az idő, amikor a hétköznapi használatra is tükörreflexes gépeket használunk majd, külföldön már legalábbis ezt tapasztalta a kaposvári fényképezőgép szerelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában