figyelem

2018.08.20. 21:00

Szarvas az autó tetején – fokozódik a vadveszély az utakon

Vadveszély a somogyiak utakon, különösen az éjszakai és a hajnali órákban kell nagyon odafigyelniük az autósoknak, általában ilyenkor mozognak a nagyvadak. A balesetek többsége anyagi kárral végződik.

Harsányi Miklós

– Évente általában 5-6 vadelütés fordul elő a területünkön – mondta Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke. – Egy autós legutóbb júliusban ütközött egy őzzel: a jármű eleje összetörött, de szerencsére a sofőr nem sérült meg. Csaknem 4000 hektárnyi vadászterület tartozik hozzánk, s – a muflon és a dám kivételével – az apróvadtól az őzön és a vaddisznón át a szarvasig minden megtalálható nálunk.

Ahol vadveszély van, azokon a területeken táblával hívják fel a közlekedők figyelmét. Ha a Kresz-táblával jelölt szakaszon történik baleset, akkor jegyzőkönyvet vesznek fel, s az általános szabály szerint mindenki a saját kárát viseli. Tavaszi József hangsúlyozta: hamarosan elkezdődik a szarvasbőgés, ami a szokásosnál is nagyobb kockázattal járhat, s a vaddal érintett területen indokolt a fokozott figyelem.

– Az autóban pillanatok alatt több százezer forint kárt okozhat a vadelütés – emelte ki Lengyel István, a kaposvári Kia márkakereskedés tulajdonosa. – Egy szarvassal ütközött az a jármű, amit korábban láttam: nagyon csúnyán összetört a gépkocsi, totálkáros lett. Érdemes megszívlelni a közlekedési szakemberek tanácsait, bár az ilyen baleset rendszerint olyan gyorsan játszódik le, hogy a gépkocsivezető képtelen reagálni az eseményekre.

A vadelütések különösen az éjszakai, hajnali órákra jellemzőek, általában ekkor mozognak a nagyvadak, mert ilyenkor érzik magukat biztonságban. Búvóhelyükről ebben az időszakban indulnak táplálékot, vizet keresni.

– A vadállomány növekedése miatt Somogyban is a nap szinte minden szakában és bárhol számítani kell arra, hogy összetalálkoznak velük a közlekedők – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. – A vadbalesetek többsége anyagi kárral végződik, de esetenként személyi sérülést, vagy halált is okozhatnak. Célszerű a járművekre vadriasztót szerelni, azonban a kínálat nagy, ezért vásárlás előtt érdemes több időt rászánni a termékkel kapcsolatos tapasztalatok elemzésére.

A szabályok betartása mellett is előfordulhat, hogy egy járművezető vadbaleset részesévé válik. Az SMRFK sajtószolgálata kiemelte: minden esetben értesíteni kell a hatóságot. A rendőrök felveszik a kapcsolatot a területileg illetékes vadásztársaság képviselőjével, aki gondoskodik a sérült vagy elhullott állat elszállításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában