balatoni hajózás

2018.09.21. 17:41

Széchenyi születésnapján ünnepelték az 50 éves kompot

Ötven éves a Széchenyi komp. A kerek évfordulót tortával ünnepelte Tihany révben a Balatoni Hajózási Zrt. A maga fél évszázados korával a járműszállító nem számít öreg hajónak, ennek ellenére két másik társával együtt megérett a ráncfelvarrásra.

Kolumbán Tünde

A fényképes tortára helyezett gyertyákat a komp névadójának, a balatoni hajózás atyjának tiszteletére, Széchenyi István születésnapján fújta el Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója és Borbély István, a komp parancsnoka. Az évfordulók sorát tetézi, hogy a balatoni hajózás is éppen szeptember 21-én indult el a Kisfaludy gőzös vízrebocsátásával 1846-ban.

Arra, hogy idén eddig mekkora forgalmat bonyolítottak a kompok, a társaság vezérigazgatója egy gyorsértékelésben adott pontos adatokat. – Az utóidény végéig, szeptember 9-ig 80 ezerrel több utast és 30 ezerrel több gépkocsit valamint 7 százalékkal több kerékpárt szállítottak a kompok a tavalyi év azonos időszakához képest – mondta Kollár József. A személyhajó-forgalmi adatokra kitérve a cégvezető arról számolt be, hogy a növekedés abban az üzletágban is mutatkozik: a személyhajókon szállított utasok száma eddig meghaladta a 717 ezret, ami meghaladja 2017 teljes éves forgalmát.

A Bahart modernizációjának részeként tavaly a Kossuth komp már megújult, a ráncfelvarrás azonban az 50 éves Széchenyire is ráfér már, csakúgy, mint másik két társára a Baross Gáborról és a Kisfaludy Sándorról elnevezett kompokra. – A három komp mindegyike kisebb nagyobb felújításra szorul. Ezek a vizsgálatok jelenleg is zajlanak – mondta Kollár József azzal, hogy keresik forrást, amiből a kompok megújítását megvalósíthatja a Balatoni Hajózási Zrt.

A társaság hajóflottájának korszerűsítése is függ attól, hogy a Bahart mikor juthat hozzá a 367 milliárd forintos, úgynevezett balatoni keretből a hajózásra szánt mintegy 12 milliárdos támogatáshoz. Kollár József vezérigazgató kérdésünkre azt mondta: egyre közelebb kerülnek az állami szerepvállalás megvalósulásához, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a társaság nagyságrendileg tudjon továbbfejlődni, és aminek pontos formájáról zajlanak az egyeztetések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában