tanácskoztak a biztonságért

2017.10.19. 17:30

Több a halálos baleset az agráriumban, mint az építőiparban

Szakértők által összeállított munkavédelmi oktatási tematikát is kaptak a munkaadók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatósága és a megyei kormányhivatal által megrendezett regionális értekezleten.

Gyeszát Zsolt

Több munkaadó és szaktanácsadó látogatott el csütörtökön a kamara megyei igazgatóságára, Kaposvárra, ahol a biztonságos munkavégzésre hívták fel a figyelmet. Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke kérdésünkre elmondta: az agráriumhoz köthető munkahelyi balesetek száma szomorú képet festett 2016-ban. Több mint 700 munkahelyi baleset történt a hazai agráriumban a tavalyi évben, melyből 18 halálos kimenetelű volt. Még az építőiparban sem volt ennyi végzetes balesetet. – Erre mindenképpen reagálni kell – jegyezte meg Gombos Sándor. – Szükséges, hogy javuljon ez a statisztika, s hogy amennyire csak lehetséges, lecsökkentsük a balesetek számát.

Hozzátette: vannak különösen veszélyes időszakok a mezőgazdaságban. Ilyen többek között a betakarítás ideje, amikor a mozgó gépek mellett akár figyelmetlenségből adódóan is könnyen baleset érheti a dolgozót.

A Nemzetgazdasági Minisztérium két éves munkavédelmi tájékoztatósorozatot indított nemrégiben, ehhez csatlakozott a NAK – idézte fel a kamara megyei elnöke. Ennek részeként valósult meg a csütörtöki regionális értekezlet Kaposváron. A kampány során szakemberek bevonásával különféle segédanyagokat és oktatási mintákat is készítenek a munkaadók számára, akik a munkavédelmi oktatás során hasznosíthatják majd ezeket. A kamara falugazdászai és a névjegyzéki tanácsadók is segítik az információ terjesztését a kampány során.

Gombos Sándor elmondta: a jövő évtől a cégeknek már ellenőrzésekre is számítaniuk kell a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában