Kiadós baracktermés

2019.07.09. 10:00

Több kajszi, mint kéz

A tavalyi katasztrofális év után idén jó szezonjuk van a kajszibarack termelőknek. Somogytúron százan szedik a fákról a gyümölcsöt, amelynek fele német, szlovén és szlovák piacra kerül.

Góz Lilla

Gyorsan teltek a ládák a somogytúri barackosban. A nagy szemű kajsziból egy-egy idénymunkás naponta 2–300 kilót szed. Június közepe óta százhúszan hat hektáron szüretelnek itt.

– Sok környékbeli fiatal és az idősebb korosztály is dolgozik nálunk. Nem géppel szedjük a barackot – mondta Gara Miklós, a Balaton Ker–Tész Szövetkezet igazgatója. Megjegyezte: dolgozóik teljesítménybért kapnak, s az idén emeltek az órabérükön, így akár egy nap 15 ezer forintot is megkeresnek. Tavaly az átlagos termés 25 százalékát takarították be, a tavaszi fagyokat megsínylette ültetvényük. Az idén viszont jó és bőséges termésre számítanak.

– Kipihenték magukat a fák és egyszerre akarták behozni a tavalyi és az idei termést. Emiatt kellett ritkítani a fákat a szezon előtt – mondta el Gara Miklós. Hozzátette: az április végétől június elejéig tartó esős időnek köszönhetően a barack behozta a lemaradását. A hideg tavasz miatt viszont tavalyhoz képest bő egy héttel később indult a szezon.

– A hajtórügyek fakadása a hűvös időben később indult be, ezért szép színesek lettek a barackjaink – tette hozzá a kertészmérnök. Gara Miklós megjegyezte: a korai fajták nem voltak kiemelkedőek, viszont a későbbiek mennyisége és minősége is kimagasló. A magyar kajszira évek óta nagy a külföldi kereslet is. A somogytúri gyümölcs fele német, szlovén és szlovák piacra kerül.

– Európában kimondottan bő termés van, ez az árban tükröződik. 0,85-0,9 euró körüli árak vannak a korábbi egy euró felettihez képest – jegyezte meg az igazgató.

– Négyszáz hektár kajszibarackot termesztenek a megyében, ennek felét Látrány és Somogytúr környékén – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – 50 hektárnyi új telepítés is van Somogyban. A rekkenő hőségben gyorsan érik a barack, s nem könnyű munkaerőt találnia a szedéshez.

Hozzátette: ugyan az európai rekordtermés miatt az ár egy euró alá csökkent, de még mindig nagy a kereslet a magyar gyümölcs iránt külföldön is.

Jelenleg hazánkban csaknem 5800 hektáron termesztik a kajszit. Az idén várhatóan 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le. Az elmúlt évek átlaga 24 ezer tonna volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában