pusztulás

2019.04.23. 17:30

Tonnaszám hullanak a desedai busák

Hetek óta küzd a Kaposvári Sporthorgász Egyesület azért, hogy megtisztítsa a Deseda tavat az elhullott busatetemektől. Eddig körülbelül harminc tonna döglött halat szedtek ki a tóból, de a becslések szerint tizenöt-húsz tonna még a vízben van.

Marosi Gábor

Vaskampóval és vasvillával gyűjtik össze az elpusztult busákat a halőrök és a közmunkások. A hatalmas, átlagosan húsz kiló fölötti tetemeket ezután a motorcsónak mögé erősített csónakba dobálják, majd miután megtelik a ladik, elviszik a gyűjtőpontra. Pár héttel ezelőtt még naponta egy, most viszont már naponta két fuvarral szállítják el a partról a döglött halakat.

– A régi vájárok szintjét múlja felül ez a munka – fogalmazott Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke. – Emberfeletti teljesítmény nyújtanak a munkatársaim nap, mint nap. Nem egyszerű munka ez, hiszen nagyon orrfacsaró szaga van a döglött halaknak, ráadásul ez a bűz beivódik még az ember hajába is. Ezeken a halaknak mintegy kilencvenöt százaléka a télen pusztult el, majd lesüllyedtek az iszapba és amikor elkezdett melegedni a víz, akkor feljöttek a felszínre. Friss tetemet nem igazán találtunk közöttük. A becslések szerint még tizenöt-húsz tonna döglött busa van a vízben.

– Három alapvető oka van a pusztulásnak – folytatta Kozári Miklós. – Az egyik, hogy öregszik az állomány, a másik, hogy ez egy meleg vízből idetelepített halfaj, amely nehezen viseli a hőingadozást. Harmadszor pedig valamilyen parazita megtámadhatta a busa kopoltyúlemezét, amelyet a legyengült állat nem bírt ki és elpusztult. A következő években még lehet számítani hasonló látványra a Desedán. A vizet ugyanis megvizsgáltuk szonárral és úgy becsültük meg, hogy minimum kétszáz tonna élő busa még van a vízben. A kaposvári önkormányzattól ígéretet kaptunk arra, hogy anyagilag és emberileg is megpróbál segíteni nekünk – hangsúlyozta a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában