védekezés

2018.04.25. 09:00

Újabb csapás a vérszívókra

Somogyban csütörtökön indul idén az első olyan szúnyoggyérítés, amelyet a katasztrófavédelem irányít. A szakemberek 200 hektáron autóra szerelt nagynyomású permetezővel juttatják majd ki a környezetbarát fehérjetartalmú készítményt a megye víz felületeire.

Harsányi Miklós

A központi szúnyoggyérítés hétfőn kezdődött el. Azzal, hogy a program – melyet a katasztrófavédelem irányít – ilyen korán indul, még lárvaállapotban, kifejlődés előtt lehet csökkenteni a csipőszúnyogok számát, s ezzel csökkenthető a vérszívók utánpótlása. A katasztrófavédelem honlapján egyébként heti rendszerességgel közzéteszi a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos információkat, a felület minden hétfőn frissül.

Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője lapunkkal kedden azt is közölte: jelenleg biológiai lárvagyérítés zajlik, amely során a szakemberek egy baktérium által megtermelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe. Ezek a területek jellemzően lakott területen kívül vannak. Azt is megtudtuk: Somogyban csütörtökön lesz olyan szúnyoggyérítés, amit a katasztrófaévdelem irányít. Szakemberek 200 hektáron fogják az autóra szerelt nagynyomású permetezővel kijuttatni a környezetbarát fehérjetartalmú készítményt a megye víz felületeire.

– Ez a készítmény emberekre, állatokra és növényekre teljesen ártalmatlan, kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el – közölte Mukics Dániel, a OKF helyettes szóvivője. – A járművel nehezen megközelíthető tenyészőhelyek esetén kézi permetezőt alkalmaznak, hogy eljuttassák a szert a szúnyogok tenyészőhelyeire.

A kifejlett szúnyogok elleni kémiai védekezés vagyis a lakott területen zajló esti permetezés várhatóan két héten belül kezdődik. Ettől az irtószertől sem kell majd tartani, hiszen a melegvérűeket, így például az embert, a háziállatokat – a háztartási rovarirtókhoz hasonlóan – csak többezerszeres dózisban tudnának mérgezni. Az OKF munkatársa kitért rá: az önkormányzatok a központi programon kívül saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, ahogyan a Balatoni Szövetség április közepe óta végez is ilyen jellegű tevékenységet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában