online számla

2018.06.20. 11:30

Vállalkozók, figyelem! Hamarosan lejár a határidő

A változás a kézi számlázást végző adóalanyoknak jelent plusz feladatot, hiszen a számla adatait egy webes felületen is rögzíteniük kell.

Koszorus Rita

Júliustól a 100 ezer forint áfa tartalmú, vagy azt meghaladó számlát kiállító adóalanyok számára kötelező lesz az online adatszolgáltatás. A megyében is számos vállalkozót érint a szigorítás.

– Azt azonban nem tudni, pontosan mennyi adóalanyt, mivel ez a számla áfatartalmától függ – közölte kérdésünkre Poszovácz Gabriella, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense.

A változás lényegében a kézi számlázást végző adóalanyoknak jelent plusz feladatot, hiszen a számla adatait egy webes felületen is rögzíteniük kell. Az adatszolgáltatást pedig öt naptári napon belül teljesíteniük kell. Azonban, ha 500 ezer forintot, vagy azt meghaladó mértékű áthárított adót tartalmaz a számla, az adatokat már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell. Aki számlázó programot használ, annak olyan szoftvert kell választania, amely alkalmas az adatok online, emberi beavatkozás nélküli továbbítására.

Jelenleg csak tesztüzem van a NAV-nál, az online számla rendszerben a számlázó programokat fejlesztő cégek tesztelhetik alkalmazásaikat. Az adóhatóság azonban folyamatosan tájékoztatja az érintetteket a változásokról. A honlapján s a központi ügyfélszolgálatán Kaposváron négy időpontban tart ingyenes tájékoztató fórumokat a NAV: június 19., 21., 26. és 28-án 13 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában