festészet

2018.07.19. 17:26

Változatos technikákkal készültek a képek Mezőcsokonyán

Változatos technikákkal foglalkoztak a harmadik alkalommal megrendezett mezőcsokonyai alkotótáborban, az elkészült művekből szerdán egy tárlat is nyílt. Az alkotók az idei esztendőben is felajánlanak néhány képet a településnek.

Gyeszát Zsolt

– Egy régi művésztáborban készült vázlatot festek meg – mondta ottjártunkkor Kertész Sándor festőművész, mutatva a képre, melyen a Rinya-patak elevenedik meg. A tábor ötletgazdája ezúttal mentorként segítette az alkotókat, akik bármilyen kérdéssel fordulhattak hozzá. – Én elsősorban szemléletben szeretnék hatni a táborlakókra – tette hozzá a település díszpolgára. – Hogy ne feltétlenül egy régi fényképet másoljanak le a tábor ideje alatt, hanem nézzenek körül a faluban, hisz mindenhol van téma vagy akár csak egy pici részlet, ami fontos lehet.

Változatos technikákkal készültek a kiállított képek a tábornak helyet adó mezőcsokonyai iskolában: míg volt, aki pasztellel vagy ceruzával dolgozott, mások olajfestményeket vagy rézkarcot készítettek. A 19 éves Farkas Rafael több módszerrel is foglalkozott a héten, de legszívesebben digitális rajztábláján alkot. A mezőcsokonyai fiatal a kaposvári Zichyben végzett alkalmazott grafika szakon, s legtöbbször embereket ábrázol.

Kurucz Miklós, a tábor művészeti vezetője elmondta: tizenkilenc somogyi alkotót hívott meg Mezőcsokonyára. Különböző korosztályhoz tartoznak a táborlakók, így különböző tapasztalatokkal is rendelkeznek, más-más fejlettségi fokon állnak művészeti területen. Épp ezért azon dolgoztak a héten, hogy mindenki fejleszthesse tudását, technikáját. A kaposvári festőművész hozzátette: szabadon választott témákban alkottak, de helyi kötődésű témákat, például falurészletet, s a tájat is megfestették. A táborvezető szerint mindenki szépen teljesített.

– A művészek is felajánlanak egy-egy képet a településnek, amit be tudunk mutatni intézményeinkben – mondta Sudár Zoltán polgármester. – De értékesíthetjük is a műveket a lakosság köreiben, a bevételt pedig az óvodások éves rendezvényeire ajánljuk fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában