nyílt nap

2017.11.23. 17:30

Versenyeznek a cégek a jól képzett fiatal munkaerőért

Százakat vonzott a KSZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium csütörtöki nyílt napja, a programot élőben is közvetítették az intézmény honlapján. Az Európai Szakképzési Héthez kapcsolódva tartották meg a rendezvényt, a legújabb lehetőségekről tájékozódtak a pályaválasztás előtt álló diákok. Elhangzott: ma már a cégek versenyeznek a jól képzett fiatal munkaerőért.

Harsányi Miklós

– Brutálisan erős az autó, 350 lóerős – mondta egy tini srác a nyílt napon, a kék jármű mágnesként vonzotta a fiatalokat. Az elektronikai, az informatikai, a gépész, illetve a közlekedési szakmákról is interaktív módon, sokoldalú tájékoztatást kaptak a diákok. Több cégen kívül a SKIK munkatársai is jelen voltak a rendezvényen, a duális szakképzésen kívül a gyakorlati helyekről is érdeklődtek a fiatalok.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő rámutatott: a jó döntéshez minimum három feltételnek kell megfelelni. Így fontos, hogy a munka örömet okozzon majd a fiatalok számára, s az is lényeges, hogy olyan megélhetést biztosítson, amivel családjukat is eltudják tartani.

– Amikor önök kisiskolások voltak, akkor még igen magas munkanélküliségről beszéltünk – utalt a korábbi időszakra Gelencsér Attila. Hozzátette: akkor – 6-8 évvel ezelőtt – nem tűnt úgy, hogy egy jó iskola megtalálása az egy élet hosszon keresztüli boldogulást is jelent, mert az sem volt biztos, hogy aki elvégzi az iskolát, az munkát talál magának. Mára megfordult a helyzet: ma verseny van a fiatal jól képzett munkaerőért.

Borhi Zsombor kaposvári alpolgármester arra biztatta a fiatalokat, hogy olyan szakmát válasszanak, amihez vonzódnak, Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke a kaposvári középiskolára utalva kiemelte: a gépészet fellegvára Somogyban. Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta: a KSZC 11 tagintézményében szeptembertől májusig kiemelt figyelmet fordítanak a pályaválasztásra, a rendezvények nem csak a nyolcadikosoknak, hanem az alsóbb évfolyamra járóknak is segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában