150.

2017.08.15. 18:10

Vaszary legszebb képeit gyűjtötték össze Kaposváron

Nagyszabású kiállítással tisztelgett Kaposvár az egyik legnagyobb festője, Vaszary János emléke előtt, születésének 150. évfordulóján.

K.G.

Írásaiban mindig szeretettel emlékezett meg a keceli lankákról, amelyek a napsugarat, a színeket, a szabadságot jelentették számára. A páratlanul gazdag életművét a szakadatlan újrakezdés, kísérletezés jellemezte, ugyanakkor elhatárolódott a neoklasszicizmustól éppúgy, mint az avantgárdtól. Rippl-Rónai és Vaszary egyaránt a Zárda utcában született néhány év és néhány háztömb különbséggel. Örökségükre úgy lehet büszke a város, ha meg is óvjuk, mondta Oláh Lajosné alpolgármester az Együd Árpád Művelődési Központban tartott megnyitón. Vaszary életéről dokumentumfilm is készül az önkormányzat támogatásával, hamarosan bemutatják.

Különleges a kiállítás, mert a Nemzeti Galéria gyűjteményből minőségi anyag érkezett, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumból is remekművek sora, sőt a keszthelyi kastélyból és magángyűjteményekből is kerültek ide jelentős képek, a legjobb alkotásokat sikerült összegyűjteni a tárlatra, mondta Plesznivy Edit művészettörténész. A kiállítást Géger Melinda kaposvári művészettörténész állította össze, csúcsművekkel bemutatva a festőóriás valamennyi korszakát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában