Helyi kultúra

2017.09.12. 13:34

Felcsendül a muzsika, a zeneiskolában is elkezdődött a tanév

Ötszáz diáknak csengettek be a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskolában. A nebulók közül csaknem 120 kisdiák tanul először az intézményben, amelynek négy kihelyezett székhelye működik a városban. A Kisfaludy, a Kodály, a Zrínyi, és a Toponári általános iskolákba az idén is kijárnak a zeneiskola pedagógusai, ám ha igény jelentkezik, más sulikba is eljárnak zenét tanítani.

Turbéki Bernadett

A zenélni vágyók húsz hangszer közül is választhatnak: legkedveltebbnek még mindig a gitár bizonyul, ám a zongora és a hegedű is előkelő helyet foglal el a népszerűségi listán. A zeneiskola igazgatója ugyanakkor szívesen venné, ha fagottra és oboára is jelentkeznének a diákok, sőt, arra is van lehetőség, hogy utólag iratkozzon be valaki, ha zenélni szeretne. Nagy Tamás igazgató úgy látja: a tehetségekkel önállóan kellene foglalkozni.

– Sajnos nincs egyénre szabott oktatás, pedig szükség volna rá – mondta az igazgató. – Meg kellene találni a gyerekekhez vezető utat, mert minden gyermek egy önálló individum. A tehetséggondozás a legfontosabb. Sajnos hazánkban központilag ez még nem támogatott eléggé, pedig a magyarok jók a zenélésben. A kisujjunkban több van, mint más nemzetekében. A zenéből is lehetne egy nemzeti stratégiát felállítani a foci mellé. Míg rengeteg pénz megy el karaokee-versenyekre, addig mi forintokért küzdünk ahhoz, hogy nemzetközi versenyekre útiköltséget tudjunk biztosítani a növendékeknek.

Az igazgató ezért nem titkolja, hogy zenekedvelő támogatókat keres. Márciusban például egy országos fuvolaversenynek ad otthont az intézmény, amihez jól jönne például egy klímaberendezés. Szeretnék az 1911-ben épült létesítményt felújítani, ám évek óta nincs megfelelő pályázati forrás hozzá. Nyáron nagy nemzetközi zenei fesztiválon nyertek, amelyhez egy kaposvári cég finanszírozta a növendékek zenekari egyenruháját.

– Nagyon jó tanévet zártunk legutóbb: rengeteg díjat hoztunk el nemzetközi és hazai versenyekről. Az idén is sok a megvalósításra váró terv – tette hozzá. – A Zeneakadémia is elismeri a nálunk folyó munkát, így 3 évre szóló együttműködési megállapodást írunk alá, amely felpezsdíti az itt folyó oktatást, valamint olyan művészek érkeznek hozzánk, akik év közben is hasonló hangulatot tudnak egy-egy koncerttel teremteni, mint más rangos zenei rendezvények, így a műfaj kedvelőinek nem kell egy évet várniuk az effajta zenére. A Zeneiskola bázisintézmény, 15 intézmény kapott ilyen címet a régióban. Rangja van, amelyet az itt folyó szakmai munkának, köszönhetnek.

Nagy Tamás csupán egy éve igazgatója az intézménynek, azóta folyamatosan változtat, töri a fejét, mit tudnának a meglévőhöz még hozzátenni, vagy mit lehetne változtatni, hogy még jobb legyen. Már alapítvány és egyesület is működik náluk, és igyekeznek felkarolni a hátrányos helyzetű gyerekeket is, akiknek kedvezményt tudnak biztosítani, ha zenélni vágynak, ugyanis a muzsikálás nem olcsó mulatság. Térítési díj, tandíj, hangszervásárlás költsége terhelheti a szülőket, ám bérbe is adnak hangszereket könnyítésképpen.

– Sajnos a felgyorsult világ alapjaiban megrengett, a polgári értékek háttérbe szorultak – emelte ki Nagy Tamás. – A családi, házi zenélések már nem olyan gyakoriak. Jó kezdeményezésnek tartom a komolyzene népszerűsítésére a Virtuózok című műsort, amelyben Magyari Timót növendékünk népszerűsítette a zenét és vele együtt Kaposvárt is. Intézményünkbe többnyire azok a gyerekek járnak, akiknek szülei is megtapasztalták a zenélés örömét: milyen jó érzés egy hangszert megszólaltatni.

Az idén a zeneiskolában nagy visszatérő lesz a nagybőgő, amelynek megszólaltatására tavaly nem akadt jelentkező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában