művészet

2017.12.19. 11:30

A harmóniát keresi alkotásaiban a festőművész

Bene János festőművész immár harminchárom éve tanárként adja át tudását a kaposvári Kinizsi iskolában. Nem kis büszkeséggel említette, hogy tanítványai közül többen elismert képzőművészek lettek.

Varga László

mde

– Egy rókáról készült képemről azt mondta: csak az tudja ilyen kifejezően visszaadni az állat tekintetét, aki ismeri a természetét – emlékezett vissza Bene János festőművész a volt indonéz nagykövettel kialakult barátságára, aki egy Nagyatádon megrendezett kiállításon látta meg először a festményeit. – A képek annyira megtetszettek neki, hogy vásárolt is belőlük. A megállapításával egyébként a lényegre tapintott: édesapám ugyanis erdész volt, akivel gyerekkoromban gyakran jártam a zselici erdőket, és töltöttem sok- sok órát a vadleseken, figyelve az állatokat viselkedését – folytatta a múltidézést.

Mindezek mellett a simonfai nagyszülőknél és a zselickislaki nagybátyjánál töltött időszak, valamint Széchenyi Zsigmond könyvei is nagy hatással voltak Bene János későbbi művészetére. Elmondta, hogy tehetségére már az iskolában felfigyeltek, ahol az egyik legnagyobb élménye az volt, amikor az egyik rajzórára nem tudott bemenni a tanár, és helyettesítő nem lévén, őt bízták meg az óra levezetésével. Első rajzain és a későbbi műveiben visszatérő motívum volt az állatábrázolás, egy ideig a Nimród vadászújságban és a Magyar Vadászlapban is jelentek meg ilyen témájú képei. Bár a művészete azóta már sokkal szélesebb témakört ölel fel, a természet még az absztrakt műveiben is jelen van mind a mai napig. Alkotásaiban következetesen keresi a harmóniát ember és természet, ember és ember között.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Egyesületének, és immár harminchárom éve tanárként adja át tudását a kaposvári Kinizsi iskolában. Nem kis büszkeséggel említette, hogy tanítványai közül többen elismert képzőművészek lettek. Bár Kaposváron lakik , Zselickislakon van a második otthona. Itt van az alkotóműhelye is, ahol gyakori vendégek a művésztársai, és ahol számos híresség, köztük színészek és a szellemi élet kiválóságai is megfordultak már, nem beszélve a sok- sok tehetséges diákról. – A legfontosabb azonban mindig is a család volt az életemben – mondta. – Jelenleg a két unokám, Ákos és Áron van középpontban. Amúgy az indonéz nagykövettel a haláláig kapcsolatban álltam, volt Kaposváron, mint ahogy én is megfordultam a budapesti rezidenciáján, ahol kiállításon mutattam be képeimet a többi nagykövetnek. Egy életre szóló élmény volt – mondta. Bene János a napokban volt 60 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában