szakmai megújulás

2018.01.16. 20:20

Ha van kellő motiváció, akkor az nagy energiákat szabadít fel

A héten alapítványi bált szerveznek, s Kaposvár tavasszal a fuvola fővárosa lesz: 2018 a tavalyinál is lendületesebb évnek ígérkezik a Liszt Ferenc Zeneiskolában. Nagy Tamás intézményvezető szerint olykor a pillanat műve, hogy a gyermeket egy életre elvarázsolja a muzsika, s ebben döntő szerep hárul a tanárokra.

Harsányi Miklós

– Meggyőződésem, hogy az iskolánk sikere, jövője alapvetően a szakmai megújulástól függ – mondta Nagy Tamás, a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola intézményvezetője. – Ötlet, akarat, eredeti gondolat és összefogás nélkül nem lehet előrejutni, márpedig az iskola életében stratégiai kérdés a fejlődés. Mi emellett tettük le a garast: igyekszünk minden téren kihozni magunkból a maximumot. Szerintem ebben a szellemben érdemes dolgozni.

– Sűrű évet zártak: helyi és országos versenyeken bizonyították tudásukat a zeneiskola diákjai. Rekordot döntöttek 2017-ben?

– Mindent egybevéve tavaly közel 300 programon vettek részt a diákjaink – felelte Nagy Tamás. – Elképesztően nagy szám, s úgy érzem, hogy szakmailag kiemelkedően sikeres évet zártunk: ezt az adventi ünnepségünk koronázta meg, melynek a Szivárvány Kultúrpalota adott otthont. Tanulóink emellett megyei, regionális, országos és nemzetközi versenyről hozták el a legelső helyezéseket: rendkívül elégedett vagyok a kollégáim munkájával. Iskolánkban 30 főállású és hat óraadó tanár foglalkozik az 518 növendékkel.

– Hogyan bírja szusszal a csapat?

– Ha van kellő motiváció, akkor az hihetetlen nagy energiákat szabadít fel – hangsúlyozta Nagy Tamás. S így folyamatosan jó teljesítményt nyújthat a csapat. Az idén is rengeteg feladat vár a tanulókra és a tanárokra: ha egy munkát megvalósítanak, már a következőre összpontosítanak. Az újabb kihívások ösztönzik a kollégákat.

– Azt mondta: a zene iránti rajongás összekovácsolja a közösséget. Hogyan mérhető ez egy 10 éves gyermeknél?

– Szerintem a zene hatása seregnyi módon érvényesül a gyerekeknél. Gyakran kedvező változás tapasztalható az iskolai tanulmányukban: tény, hogy a zeneiskolába járó diákjaink általában jól helyt állnak. Ugyanakkor a zenetanulás révén jelentősen nő a gyermekek kreativitása és problémamegoldó-képessége, s tapasztalatok szerint könnyebben szocializálódnak.

– Egy szakmai tanácskozáson elégedetten nyugtázta: hatalmas a zenei örökségünk.

– Azt gondolom, hogy a zeneiskolában jól sáfárkodunk ezzel a vagyonnal. A rendelkezésre álló lehetőségekből, helyi adottságokból igyekszünk a maximumot kihozni: saját versenyeket szervezünk, bázisintézménnyé vált a Liszt Ferenc Zeneiskola, s nagy érdeklődés övezi a szakmai napjainkat, melyre a somogyi szakembereken kívül a régióból is érkeznek kollégák. S ismét visszakanyarodtunk a szakmai megújuláshoz: ha az ember az élet bármelyik területén képes a változásra, akkor új erőt, lendületet kap, s könnyebben megvalósíthatja a céljait.

– Szívesen tanulnak zenét a gyerekek vagy kemény munkával töltenek fel egy évfolyamot?

– Általános tapasztalat, hogy örömmel jelentkeznek hozzánk a fiatalok, kitartóak és lelkesen elmélyednek a munkában. S az érem másik oldala: egy új tanév indítása, a feladatok összehangolása rengeteg feladatot ró a csapat valamennyi tagjára. Úgy vélem: fontos a zeneiskola pozicionálása, akárcsak a hatékony kommunikáció. Az utánpótlás biztosításához egyebek mellett programjaink is hozzájárulhatnak, az új rendezvények új lehetőséget teremtenek ezen a téren is.

– Mekkora az érdeklődés az alapítványi báljuk iránt?

– Már eddig is sokan keresték iskolánkat, munkatársaimmal együtt abban bízunk, hogy mindenki remekül érzi magát a január 20-i alapítványi bálunkon. Az biztos: szombaton este kellemes meglepetés vár a vendégseregre. Tanulóink műsort adnak, s táncos mulatság, tombola és támogatói festményfelajánlás is színesíti a programot, melyre keddig még jegyet lehet váltani. A bál bevételét a zeneiskola új honlapjának elkészítésére fordítjuk, lépést akarunk tartani a fejlődéssel.

– Több kiemelt rendezvényt ígértek 2018-ban. Véglegesítették a programsorozatot?

– Remélem, hogy a zenerajongók elégedettek lesznek a kínálattal. Diákjaink számos versenyen lépnek fel, s akárcsak az előző évben, úgy 2018-ban is rengeteg városi rendezvényen képviselik iskolánkat. Intézményünk több kiemelt programnak is otthont ad, Kaposvár március 23-25 között a fuvola fővárosa lesz: ekkor tartjuk meg a IX. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyt. S az idén 50 éves a Kaposvári Fúvószenekar: a jubileum kapcsán júniusban koncertet szervezünk a Vigasságok terén.

Kalandozás a dzsessz és a rockzene világában

– A tehetséggondozáson és a szakmai programokon kívül az intézmény napi működtetésére, fejlesztésére is energiát fordítunk – mondta Nagy Tamás. – Úgy tűnik, hogy egy régi probléma hamarosan megoldódik: az épület szigetelésére továbbá a biztonsági rendszer telepítésére több mint ötmillió forintot fordíthatunk. A projekt előkészítésével kapcsolatos egyeztetést rövidesen megkezdjük, azt szeretnénk, ha tavasszal már dolgozna a kivitelező.

Az intézményvezetőtől tudjuk: a hazai kapcsolatokon kívül a nemzetközi együttműködés bővítését is tervezik. Ha lehetőség nyílik, Svájcba utazhat egy csapat, s további utat akarnak szervezni a diákoknak, akik a fellépésen szerzett tapasztalatot remekül kamatoztathatják.

– S ha már pihenés: szabadidejében is kizárólag a komolyzene kapcsolja ki? – kérdeztük Nagy Tamást. – Kedvenc műfajom a dzsessz, de igényes rockzenét is örömmel hallgatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában