iparművészet

2018.01.03. 17:30

Sűrű és izgalmas évet búcsúztat a Príma-díjas Gosztonyi Zoltán

Bekerült a Kaposvári Értéktárba Gosztonyi Zoltán. A somogyi népi iparművész elmondta, rettenetesen büszke rá, hogy neve egy társaságban szerepelhet Rippl-Rónai Józseffel és a Csiky Gergely Színházzal.

Turbéki Bernadett

Mozgalmas éve volt tavaly: nagypapa lett, Prima-díjat kapott, s a munkájában is új szintre lépett: ismeretterjesztő könyvet írt a tevékenységéről, azzal a céllal, hogy aki kedvet érez a faragáshoz, egy jól érthető szakirodalomhoz nyúlhasson. Mivel nem talált megfelelő feltételekkel működő kiadót, saját maga adta ki a könyvét.

– Könyvkiadóvá léptettem elő magamat – mesélte Gosztonyi Zoltán. – Sajnos több kiadó is olyan feltételeket szabott, amelyek nem találkoztak az én igényeimmel, így nekem kellett kézbe vennem a dolgot. A probléma már a fotó illusztrációknál kezdődött, ugyanis nagyon nehéz Kaposváron olyan fényképészt találni, aki tárgyakat fotóz. Egy korábbi kiadvány kapcsán Pécsen találtam erre a feladatra egy szakembert Kalmár Lajos személyében – mondta a fafaragó mester.

Természetesen kellett egy lektor is a kiadványhoz, akit Katona Orsolya személyében talált meg a szerző. Matucza Ferenc, a múzeum számítástechnikusa pedig szerkesztőként abban

segített Gosztonyi Zoltánnak, hogy a könyvet jó érzés legyen kézbe venni. – Úgy írtam le mindent, hogy a laikusoknak is érthető legyen. A Szarvasösvényen című

könyvben egy elmúlóban lévő világra nyitom rá a szemeket, ami mellett elmennénk a XXI.

században – mondta a szerző.

Somogyban az 1970-es években még sok fafaragó volt. Mára lecsökkent ezeknek a kézműveseknek a száma. Gosztonyi Zoltán szerint a régiek nyitottak voltak megtanítani a

szakmát, nem is volt érdemes titkolózni, mert az elkészült tárgy úgyis árulkodott arról, hogyan készült.

– Ez volt a szándékom a könyvvel, vagyis amit én már kigyakoroltam, az másnak ugródeszka lehessen. Ismeretterjesztőként, olvasmányosan írtam, hogy gyerekeknek is közérthető legyen.

Egyes szám első személyben szólalok meg a Szarvasösvényenben, vagyis a saját tudásbázisomat jelenítem meg. Titok nincs, alkotásaiban az ember van benne, a gondolatai egy lenyomatát hagyja a világra az elkészített tárgyak által. Az életet a gondolatisággal építjük. Amilyen világban, amilyen tárgyak között élünk, lenyomatot hagy az életünkről – mondta Gosztonyi Zoltán a könyve kapcsán. Hozzátette: írása egy jó kiindulási alap annak, aki ezzel szeretne foglalkozni. Ha az olvasónak később kérdése merülne fel a faragás kapcsán, már rendelkezik egy alaptudással, amelyet a fafaragó egyre népszerűbb könyve biztosít.

Bármerre jár, viszi magával, saját maga terjeszti bemutatókon, kiállításokon, konferenciákon, és már könyvtárakban is megtalálható. – Volt, aki a könyv hatására jelentkezett abba a faragó szakkörbe, amelyet én tartok. Igaz, hogy tudott már faragni, és jókat is alkot, de a könyv adott neki lökést, hogy meg is mutassa, amit csinál.

A fafaragó mester hamarosan Budapesten, egy nagy, meghívásos kiállításon mutathatja meg alkotásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában