alkotás

2018.09.01. 15:01

Megerősödött hittel tértek haza a somogyi népművészek

A Budavári Palota déli Rondellájának felső szakaszán, az Újvilág kerthez felvezető út Y elágazásánál tevékenykedtek négy napig Somogy népművészetének legkiválóbb mesterei.

Andricz Gabriella

Harminckettedik alkalommal szervezték meg a Mesterségek Ünnepe, mely hazánk legrangosabb kézműves vására, hatalmas látogatottsággal, rendezvényt a fővárosban. Ennél sokkal többet jelent azonban azoknak a mestereknek, akik évről-évre részesei lehetnek az Európa-szintű rendezvénynek.

– Számunkra ez az év legnagyobb eseménye, szakmai fórum, baráti találkozó, egyedüli alkalom arra, hogy az ország különböző pontjain élő mesterek találkozzanak egymással, megismerve egymás munkáját, tapasztalatokat cserélve – mondta Csapó Angéla szövő népi iparművész, a népművészet ifjú mestere. – Minden évben egy kiemelt téma köré szerveződik a program, az idén a szövés, fonásra esett a hangsúly, mi is többféle eszközzel dolgoztunk, szőttünk szádfán, kártyaszövés és szőnyegszövés is volt, és természetesen a klasszikus szövőszéket is mindig felállítjuk, amelynek jellegzetes kattogó hangja régi élményeket idézett sokakban- folytatta. Rengeteg pozitív élményben részesülünk a látogatók által és ez megerősít bennünket.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett meghívásos programnak szigorú keretei vannak. Minősített mesterek vehetnek részt zsűrizett termékeikkel, egységes arculatot képviselve, egységes viseletben. Természetesen nem csak vásárról van szó, hiszen az alkotók bemutatókat tartanak és az érdeklődők is kipróbálhatnak egy-két mesterséget.

Az idén húsz éves Somogy Megyei Népművészeti Egyesület tíz művésszel képviselte a megyét. Fazekas, tojáshímző, fajátékkészítő, szövő, nemezelő, bőrműves, babakészítő népművészek. Munkájuk egyéniségüket tükrözi, átörökítve a jellegzetes somogyi motívumkincset. Az általuk készített kézműves termékek egyedi darabok, otthonunkat egy különleges életérzéssel töltheti el, ha befogadjuk őket. Somogyi mestereink formaruháját, a jellegzetes apró virágmintás somogyi kötényt Vidáné Csendes Cecília népviselet készítő alkotta mindenkinek saját színvilágához illeszkedően. Török Emőke, baba és textiljáték készítő, nemzetközi babatanár, az egyesület alelnöke szintén egész évben erre az eseményre készül lélekkel rendelkező babáival.

– A somogyiak a kezdetektől jelen vannak az eseményen, én is már több mint húsz éve, és azt látom, hogy évről-évre korrektebb a szervezés. Mi egy nagyon jó kis összeszokott társaság vagyunk, felosztjuk a feladatokat, hogy ki, mit vállal a négy nap során, hisz a pakolás, az utazás szervezése, a munkafolyamatok, bemutatók megtervezése is ránk hárul. Mindenben segítjük egymást a közösen átélt élmények érdekében –mondta.

– Számomra a megújulni tudás a legnagyobb kihívás a mesterségek ünnepén, az idén a jellegzetes felvidéki házak motívuma ihlette kerámiáimmal készültem – mondta Bogdán Klára fazekas.

A mesterségek ünnepének fénypontja a patetikus hangulatú augusztus 20-i felvonulás, amelynek során megyezászlókkal, aratókoszorúkkal indul a mesterek menete a Mátyás templomig, ahol idén Böjte Csaba szentelte a kenyeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában