kell a szakember

2019.02.21. 14:00

Hozzáértőt a kultúrházba!

Készülnek a települések arra, hogy 2021-től a közösségi színtereken minimum középfokú, és minden közművelődési intézményben minimum felsőfokú szakmai végzettségű munkatárs dolgozhat majd.

Kovács Gábor

Általában havi rendszerességgel vannak programok a kisbajomi művelődési házban. Az önkormányzat, a helyi baráti kör, illetve a roma nemzetiségi közösség szervez összejöveteleket. Az épületben működik a könyvtár, s a könyvtáros megbízási szerződéssel vezeti a kultúrházat. Érettségije van, feltehetően őt iskoláznák be a közművelődési munkára, felelte érdeklődésünkre Szelidné Gerencsér Angyalka polgármester. Kulturális közmunkása nincs a falunak, a közmunkások száma egyébként is lecsökkent.

Patalomban és Hetesen most újítják fel a művelődési házat. A patalomi művelődésszervező szintén érettségivel dolgozik, de a tervek szerint elküldik egy tanfolyamra, hogy minél több órában foglalkoztassák, mondta Keszler Ferenc polgármester. Hetesen együttműködnek a Nemzeti Művelődési Intézettel abban, hogy megtalálják a felújított kultúrház vezetőjét.

– Az aprófalvas Somogyban nagy előrelépés lesz a vidéki közösségek életében, hogy főállású, szakirányú végzettségű munkatárs végzi majd a közművelődési munkát – mondta Berlik Mária, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodavezetője.– Jelenleg a települések 10 százalékán biztosított a szakember ellátottság, és ez az adat elsősorban a városi közművelődési intézményekre vonatkozik.

A megye 246 településéből 179 kisközségben a közösségi színterek szakmai működtetése nem megoldott. Somogyban a Nemzeti Művelődési Intézet 2018 júliusában indított közművelődési szakember, felsőfokú OKJ-s képzést 25 jelentkezőnek. Az idén az intézet közművelődési és közönségkapcsolati, érettségire épülő, 900 órás, ingyenes OKJ-s képzés indítását tervezi az EMMI kulturális államtitkárságának támogatásával. A képzésre a közművelődési intézmény vagy közösségi színtér, vagy ezek fenntartója delegálhat résztvevőt a saját munkatársai közül, vagy olyan embert, akit később foglalkoztatnának. Elsőbbséget élveznek a kistelepülések. Több, mint 40 községi önkormányzat már jelezte igényét a megyében.

Több falu is összefoghat a szakember foglalkoztatásáért

Nincs minden kis faluban működő művelődési ház, viszont törvényi kötelezettsége a településnek, hogy közösségi színteret tartsanak fenn. Sok faluban már csak a hajdani kultúrház épülete áll, mint ilyen közösségi színtér, de hamarosan itt is szakember művelődésszervezőnek kell majd irányítania a kisközségek kulturális életét. Azonban két szomszédos kistelepülés összefoghat, hogy együtt alkalmazzák a megfelelő szakembert. Ezt a lehetőséget is számba vette Török Tiborné, Hetes polgármestere, mert a hetesi közös hivatalban négy önkormányzat működik. Egy vidékfejlesztési pályázaton 49 millió forintot nyertek a kultúrház felújítására, ehhez 9 millió forintot tettek. Vikár Béla szülőfalujában élénk a közösségi élet: a hagyományőrzők, idősek, polgárőrök is tartanak rendezvényeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában