Télűzés

2019.02.16. 20:14

Töröcskén és Szentjakabon is farsangoltak

Töröcske Rozit, a kiszebábot elégették szombaton a családi farsang résztvevői: a télkergető mulatságon változatos programok várták a településrész apraját-nagyját a közösségi házban.

Harsányi Miklós

– Hercegnő szeretnék lenni – kérlelte édesanyját egy három éves szőke kislány, amikor meghallotta, hogy jelmezverseny is színesíti a műsort. Biztosra mentek házigazdák: ínycsiklandozó szalagos fánkkal kínálták a betérőket, a remekmű a közösségi ház gondnoka, Balogh Mihályné ügyességét dicsérte. Barna Kata közművelődési munkatárs azt mondta: a családi rendezvény az évszázados népi hagyományok felelevenítését éppúgy szolgálja, mint a szórakozást és a közösségépítést. A játékkal, beszélgetéssel töltött néhány önfeledt óra feltölti a látogatókat, s élményt ad a gyermekeknek.

Az apróságok nagy igyekezettel készültek az álarcversenyre: papírt vágtak, ragasztottak, s egymás után készültek a szebbnél szebb alkotások. Tigris, oroszlán, tündér és macska elevenedett meg a remekműveken, a jelmezversenyen Pókember, Elza hercegnő is feltűnt a mezőnyben és a spanyol táncosnő sem hiányzott a farsangról. Rozi, a deda bábu sorsa késő délután megpecsételődött: a szalmából és fakanálból megalkotott kiszebábot az udvaron elégették, s a télűző vendégsereg ettől kezdve már a tavaszt, a jó időt várja.

Száz adag kocsonya a vendégseregnek Kaposszentjakabon

A kaposszentjakabi nyugdíjasok már pénteken kezdték a programot, s szombaton újra találkozott a csapat: zene, tánc és midenekelőtt határtalan jókedv jellemezte a találkozót. A vállalkozószelleműek boszorkánynak öltöztek, s ha már farsang, akkor a finom étek sem hiányzott: száz adag kocsonyával lepték meg a vendégsereget.

– A Magyar Népművelők Egyesülete hívta életre a Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozatot, mely 13 éve indult hazánkban, s ezúttal több mint rendezvényt tartanak országosan – közölte Bata Zsolt, a kaposszentjakabi művelődési ház vezetője. – Ehhez a felhíváshoz csatlakoztunk és ezúttal is kiderült: összetartó közösséget alkotnak a kaposszentjakabiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában