Nárcisz ünnep

2019.03.30. 20:00

Élménydús nárcisz fesztivál a Rippl-Rónai villánál

A simogató meleg időjárás sokakat csábított szombaton a kaposvári Nárcisz ünnepre: a Rippl-Rónai József Emlékháznál hatodszor tartották meg a találkozót, amely az apróságoknak is nagy élmény volt.. Háromezernél is több látogatót vártak a házigazdák.

Harsányi Miklós

A lurkók festettek, színeztek, s papírból nyuszit és virágokat varázsoltak, mások a közelgő húsvét kapcsán a tojásfestő tudományukat tették próbára. Az agyagosoknál szebbnél szebb alkotások születtek, s miközben a sétányan korhű ruhába bújt fiatal hölgyek és urak andalogtak, addig a látogatók családosan, kisebb csoportokba verődve vették szemügyre Kádár Ferkó Fotószínházát, ahol különleges emlékfotót készíthettek magukról.

– Felvídítja a hangulatot ez a gyönyörű környezet – mondta Tomsics János, aki párján kívül lányával, s két unokájával látogatott ki a Nárcisz ünnepre. – Végre megérkezett a tavasz és valóban sok program várja a vendégeket, nem csoda, hogy ennyien jöttek el már kora délelőtt. Az unokáim megnézték a csacsikat, kipróbálták a korabeli játékokat, ezután a Rippl-Rónai villát és a látogatóközpontot is megnézzük. Még bírjuk szusszal az iramot, egészen addig maradunk, amíg a kisebbik unokának nem kezdődik el a délutáni alvás.

 

 

Egy fiatal táncra perdült, mialatt Kovács Dezső muzsikált, a kaposvári prímás megérdemelten vívta ki a vendégek elismerését. Csöröge Bár – hirdette a felirat, ahol fánkot sütöttek, s a következő métereken bizony nagyon belassultunk, újabb árusok következtek: az édes ízek rajongóinak nagy örömére a medvecukor, a kakasnyalóka és a mézes puszedlin kívül kókusztekercset is kínáltak, s amíg az apróságok – és szüleik nagy türelemről téve tanúbizonyságot – a vattacukor készítés pillanatait lesték el, azalatt Kakas József bravúros mozdulatokkal vékát font.

– Sokat számít a rutin meg az évek – mosolyodott el az 54 esztendős kisbajomi népművész, aki az egyik látogató kérdésére elárulta: 47 éve űzi a mesterséget. Ezúttal amerikai piros fűz vesszőből adott ízelítőt a fonás rejtelmeiből, s később asztali díszekkel kívánta folytatni a munkát. Nagy volt a vendégjárás a látogatóközpontnál is, az Andrássy ebédlő lenyügőző látványát a helybelieken kívül budapesti, székesfehrévári és pécsi érdeklődők is megtekintették. A szervezők több mint 3000 látogatót vártak.

– Maradjunk még, olyan szép itt minden – kérlelte egy hat év körüli kislány édesapját az Andrássy ebédlőben. Akadt olyan vendég, aki biztosra ment, s a hivatalos tárlatvezetés előtt jelenkezett az emlékháznál, alkalmanként ugyanis legfeljebb 30-an vehették részt a programban. A portréfestők, a Zichy középiskola diákjai és tanárai mellett több zenekar is aktívan bekapcsolódott a Nárcisz napi rendezvénysorozatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában