Kürtös siker

2019.03.19. 09:00

Kiemelkedően fújtak a kaposvári kürtösök

Harangozó Péter, a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola növendéke az első helyet szerezte meg a kisújszállási 13. országos kürtversenyen: négy korcsoportban 66 ifjú tehetség felkészültségét értékelte a zsűri. A fiatalember felkészítője, Kasza Mónika tanári különdíjjal tért haza.

Harsányi Miklós

– Hiába a rengeteg gyakorlás, közvetlenül a fellépés előtti izgalmas pillanatokat nem felejtem el – mondta Harangozó Péter. – Részben Mozart Esz-dúr kürtversenyének első tételét adtam elő, s minden úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Az új kürtön játszottam, amit nemrég kapott a zeneiskola: fantasztikus a hangszer, korszerűek a billentyűi. Örülök, hogy lehetőséget kaptam a megméretésre, utána sokan gratuláltak.

A híres filmzenéknek is köze volt ahhoz, hogy a 18 éves fiatalember annak idején a kürtöt választotta. Ötödik osztályos korától a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola növendéke, Kocsis Józsefnél kezdte tanulmányait, s a zene azóta is a mindene. A nagy kedvencek között említette Mozartot és Schumannt, s a jövő is a muzsikáról szól: a pécsi zeneművészeti főiskolára jelentkezett, vágya, hogy diplomával a zsebében szimfonikus zenekarban bizonyíthassa tudását. Arra a felvetésre, hogy kezdőként ismét a kürt mellett tenné le a voksot, határozott igennel felelt. Élete legjobb döntésének nevezte a hangszerválasztást, ugyanakkor elismerte: a napról napra, tudatosan elvégzett gyakorlás hozza meg a várva várt eredményt. A kürt és a muzsika iránti szenvedélyen kívül a motorozás ejti rabul a győztest, épp egy újabb kategória megszerzésére gyúr.

Baráth Márton – első korcsoportban – harmadik helyen végzett a kisújszállási országos kürtversenyen. A két kaposvári növendék felkészítő tanára Fodor Gyula és Kasza Mónika, a korrepetitor Várfalvi-Fodor Éva, akit különdíjjal jutalmaztak.

– Szerintem lényeges, hogy a tanítvány megfogadja a pedagógus tanácsait, szükség van az összhangra – hangsúlyozta Kasza Mónika. – Értelemszerűen egy verseny merőben más, mint a tanóra, ám mindkettő esetében nélkülözhetetlen a ráhangolódás. Aki görcsöl, izgul, az egészen bizonyosan nem azt az eredményt éri el, mint aki nyugodtan felkészül, s átgondolja, hogy az első pillanattól az utolsóig mit tesz a versenyen. Úgy vélem, az a jó ha, ha a versenyző odateszi magát, s felszabadultan adja elő a művet.

Előtérben a technikai háttér

– Büszkeség számunkra, hogy diákjaink kitűnő szereplésükkel tovább öregbítették intézményünk hírnevét – emelte ki Nagy Tamás, a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója. – Növendékeink példát mutatnak abban is, hogy a zene magával ragadó szépsége mindenkit gazdagít. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő háttér: örültünk, amikor átvettük az új hangszereket, s az országos program lehetőséget teremtett a meglévő hangszerállomány korszerűsítésére. Ám ennél is nagyobb öröm számunkra, hogy hallgatóink sikert sikerre halmoznak. Közösségünket több új kolléga erősíti, amely biztosítja a szakmai utánpótlást. Meghatározó célunk, hogy folyamatosan vonzóvá tegyük az intézményünket, s a fiatal munkatársak új látásmódja, módszere lendületet ad a munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában