séta a múltba

2019.04.10. 14:00

Virtuális szemüvegen keresztül izgalmasabb a múzeumi látvány is

A Rippl-Rónai Villában nemrégiben átadott virtuális valóság terem ötletgazdái Keresztes Bálint és Burcz Alex, akik munkájukkal kiérdemelték a Kaposvári Polgármesteri díjat.

Andricz Gabriella

Keresztes Bálint az ötlet grafikai kidolgozásában vállalt szerepet, amelyhez Burcz Alex biztosította a programozási hátteret. Keresztes Bálint a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán mozgóképkultúra és médiaismeret szakon diplomázott 2017-ben, jelenleg Budapesten él.

– Honnan jött az ötlet és hogyan kerültetek a felkérés közelébe?

– Még az egyetemi évek alatt az egyik órán felmerült, hogy készíthetnénk valamit a Rippl-Rónai fesztiválra. Az egyetem is minden évben részt vesz az eseményen, így szerették volna, ha a mozgókép szakon is történik valami. Mi akkor már a másodéven hobbi szinten ismerkedtünk kiterjesztett valósággal és a virtuális szemüveggel, elsősorban múzeumi és pedagógiai felhasználási lehetőségeit szem előtt tartva.

– A Róma hegyi villába készült alkalmazás Rippl-Rónai József Szobarészlet című munkájának felhasználásával készült.

– Minket az a cél vezérelt, hogy újra behozzunk fiatalokat a múzeumba; sosem a helyettesítés, hanem a kiegészítés szándékával. Azon túl, hogy belépsz egy festmény világába, fontosnak tartottuk, hogy interakcióba is tudj lépni vele. Különböző oktatási alkalmazásokat kezdtünk kutatni, illetve ezek életképességét egy múzeumi környezetben. Így például létrehoztunk egy memóriajátékot arról, ahogy szétrendeződik a festmény kompozíciója, amit vissza kell állítani helyesen. A virtuális valóság még egészen új terület, amire bár már számos példa van, még kiforratlan és műfajilag kötött.

– A magyarországi múzeumokban még nem nagyon találkozhatunk hasonló alkalmazással.

– Már a diplomamunkámban is azt kutattam, hogy hol találkozhatunk hasonló alkalmazásokkal. A szentpétervári Dalí Múzeumban csináltak a Disney-vel együttműködésben egy „Dreams of Dalí” élményt, ami elég nagy hatással volt a gondolkodásunkra. A legnagyobb hatást mégis a Loving Vincen című film gyakorolta rám, ez egy „festett” film, aminek 64 ezer olajfestékkel készült képkocka adja az anyagát. Ez felvet egy sor olyan művészetelméleti kérdést, ami minket is foglalkoztat.

Jelenleg mivel foglalkozol és mik a tervek?

- 3D animátorként hasonló látványvilágok tervezése foglalkoztat. Jelenleg még keresem a lehetőségeket arra vonatkozólag, hogy hogyan tudnék múzeumokkal együtt dolgozni a terveim megvalósítása érdekében. Úgy érzem, hogy a technika már túlszárnyalta azokat a lehetőségeket, amelyekkel a magyarországi múzeumokban találkozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában