Fotók

2019.05.21. 19:52

Japán technikával dolgoztak a diákok

Egy japán technikával, a raku módszerrel égettek kerámiát Bárdudvarnokon a kaposvári Zichy szakgimnázium tizedikes tanulói. A fiatalok a Nemzeti Tehetség Program keretein belül látogattak el a Goszthony kúriához.

Gyeszát Zsolt

 

Bárdudvarnok Kadlicskó Balázs sem bánta meg, hogy keramikus szakon kötött ki, hiszen mint mondta, igazán érdekes technikákkal foglalkoznak. – Nagyon megszerettem ezt a tevékenységet a két év alatt – vélekedett a kaposvári iskola tizedikes diákja. A keddi raku égetés is elnyerte a fiatal tetszését. Már a tárgyak kialakításánál is többféle módszer közül válogattak: így például korongoztak, s tömbből is vájtak edényeket.

A keddi foglalkozásra is a Nemzeti Tehetség Program keretein belül volt lehetősége az iskolának – tudtuk meg Beiczer Judittól, a Zichy kerámia szaktanárától. Mint mondta, a rakuval csak szabadtéren lehet foglalkozni, az iskola falai között nincs erre lehetőség. Maga a módszer egy ősi japán technikát takar. Az eljárás lényege, hogy izzó állapotában veszik ki a kemencéből a nagyjából ezer fokra felhevített kerámiát, majd meghatározott lépések segítségével, oxigénelvonás következtében alakul ki a tárgyak mintája.

A folyamat végeredményeként egyfajta fémes csillogás jelenik meg a kerámia felületén. Edényeket, kisebb szobrocskákat készítettek ily módon. Ehhez egy gázégővel működtetett szabadtéri kemencét használtak, de a kokszos kerámiaégetést is kipróbálhatták a zichysek.

Ám a hét keramikus diák mellett nyolc művészeti és média fotográfus szakon tanuló fiatal is ellátogatott az iskolából Bárdudvarnokra.

A tehetség program részeként ők keramikus társaik tevékenységét kapták lencsevégre. Egy kisebb filmet is készítettek. Németh Olivér is jónak találta a témát a fotózáshoz. Mint mondta, mindig is szívesen fényképezett, ezért is választotta ezt a szakot.

Vágner Mátyás, a fotó szakos fiatalok tanára elmondta: többféle technikával, régebbi fotóeljárásokkal dolgoztak a program keretein belül. Papírból készített lyukkamerákkal is kísérleteztek az elmúlt időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában