Templomavatás

2019.05.13. 11:30

Megerősödött a karádi templom fala, teljesen megújult az épület

Több százmillió forintból újult meg kívülről-belülről a karádi Szent László katolikus templom. Az 1700-as évek közepén épült templomot szombaton szentelte fel Varga László megyéspüspök.

Marosi Gábor

Sokaknak csalt könnyet a szemébe, amikor megszólalt a karádi templom felújított orgonája. A településen élők másfél évtizedet vártak arra, hogy egy megszépült templom álljon a több mint ezer éves falu központjában. – Nagy köszönet az esperesünknek – mondta Osztopáni Ferencné. – Sokat tett azért, hogy teljesen megújuljon a templomunk. Mi, karádiak nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen szép helyre járhatunk misére, főleg azok, akik úgy érezzük, hogy ide el kell jönni – tette hozzá. Hasonlóan vélekedett Dobos Imre is, aki szerint egy kicsit át lett alakítva a templom belseje, de így is csodálatosan néz ki. A karádi férfi reméli, hogy nemcsak az idősek, hanem a fiatalok is betérnek a templom falai közé.

 

– Tizennégy évvel ezelőtt kezdtük el a felújítást – fogalmazott Schádl Szilárd polgármester. – Elképesztően rossz állapotban volt a templomunk, ezért a falaktól kezdve, a tornyon át, egészen a tetőig teljesen fel kellett újítanunk az épületet. A torony restaurálása volt az első lépés, amely egy új kupola borítást kapott. Ezután a meggyengült, kifelé nyíló falakat erősítették meg a szakemberek koszorúval és acélhevederekkel. Sajnos emiatt a süvegboltozat leomlott és újra kellett építeni. Teljesen új tetőt építettünk, rendbe tettük a templom melletti parkot, belül pedig a padokat, a fő- és mellékoltárokat, valamint az orgonát újítottuk fel. A munkálatok alatt megtaláltuk a régi templomnak a maradványait és a földben egy Szent Flórián szobrot, amelyet a templom mellé állítottunk fel – hangsúlyozta Schádl Szilárd.

A karádi Szent László katolikus templom felújítását a kormány is támogatta. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az eseményen kiemelte: szerte a Kárpát-medencében újultak meg nemcsak katolikus, hanem például református templomok is. Az elmúlt kilenc évben a kormány csaknem 120 új templom építéséhez és 2800 felújításához adott támogatást. Ezek között volt néhány milliós, de több milliárdos segítség is. Soltész Miklós hozzátette: nagyon fontos a hívőknek és a keresztény embereknek, hogy a templomok rendbe legyenek és ne dőljenek össze. Ez ugyanis egy kultúrát is közvetít, amely ezer éve adja meg az alapokat.

– Hálát adok a Jóistennek – mondta Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke. – Olyan plébánosa van ennek a településnek, aki éveken keresztül dolgozott azért, hogy megújuljon a templom. Hálát adok a szakembereknek és a műemlékekkel foglalkozóknak is, akik segítették, hogy ebben a szépségében helyreálljon a templom. Nagyon remélem, hogy ez majd a közösség megerősödést is szolgálja – tette hozzá.

Az igazi öröm, amikor tele van a templom

Másfél évtizeddel ezelőtt még romokban állt a karádi katolikus templom. Nikli Zsolt esperes-plébános azonban, amikor 2003-ban a településre került, úgy döntött, hogy helyre állíttatja a falu ékességét. – Rengeteget dolgoztunk azon, hogy így nézzen ki – fogalmazott Nikli Zsolt. Hat éven keresztül volt állvány a templomban, a főoltár le volt bontva, viszontagságos körülmények között kellett misét tartani. Előfordult, hogy a kultúrházban vagy a plébánia összenyitható termeiben gyűltek össze a hívek. Nagyon örülök annak, hogy pályázatok, támogatók és egyházközségi bálok segítségével sikerült felújítani az épületet. Építészetileg gyönyörű a templom és én is nagyon boldog vagyok, hogy elkészült, de egy papnak akkor igazán szép, ha tele van emberekkel. Bízom benne, hogy a falaknak és a köveknek a megújulása után, megtörténik majd egyházközségben a lelkeknek a megújulása is.

– A falu jelentős része katolikus – folytatta Nikli Zsolt. – Körülbelül ezerhatszázan élnek Karádon és sokan tartoznak a mi felekezetünkhöz. Az iskolában is csak katolikus hitoktatás van és mivel Karádon ez az egyetlen templom van, ezért sokan kötődnek ide. Azok is, akik kevésbé látogatják alkalmainkat, de mondjuk keresztelőkor, esküvőkor és temetéskor eljönnek ide. Ez a templom az 1700-as években kezdett el épülni és ahogyan gyarapodott a falu népessége, úgy a templom is növekedett. Falusi szinten hatalmasnak számít a három hajós templom, amely egy Árpád-kori templom romjaira épült fel – mondta az esperes-plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában