fotók

2019.05.19. 11:47

Üveges majális: kilenc kerámiával bővült a Goszthony-tárlat

Bővült a Goszthony Mária emlékszobában látható kiállítás Bárdudvarnokon. Tárlatvezetésre, üveges majálisra várták az érdeklődőket szombaton a nemzetközi üveg alkotótelepen.

Gyeszát Zsolt

Egy hagyatékból került elő nemrégiben kilenc Goszthony Mária nevéhez fűződő kerámia Balatonmáriafürdőn. Mivel az örökös fontosabbnak tartotta, hogy egy közgyűjteményben maradhassanak a többek között portrékat ábrázoló kerámiatálak, a piaci árhoz képest jóval alacsonyabb összegért vált meg tőlük. Így vásárolhatta meg a műveket a bárdudvarnoki üveg alkotótelepet is működtető Goszthony Mária Alapítvány – tudtuk meg Andor Istvántól. Az alkotótelep vezetője elmondta: szombaton mutathatták be először a műveket, mely a jövőben tovább gazdagítja az emlékkiállítást.

 

Andor István hozzátette: a tárlatvezetésen túl Goszthony Máriáról is megemlékeztek, hiszen az idén múlt 30 éve, hogy elhunyt a festőművész, keramikus. Ám az érdeklődők azokat az üveg műveket is megtekinthették, melyeket a magyar és külföldi vendégművészek készítettek tavaly a hagyományos bárdudvarnoki üvegszimpóziumon. S mivel jövőre lesz 30 esztendős az alkotótelep, egy állandó tárlatot rendeznének be a kúria pincéjében. Ez a folyamat elkezdődött, a cél azonban az, hogy valamennyi év munkáiból válogathassanak a kiállításra. Nemrég a Magyar Művészeti Akadémiától nyertek támogatást, melyet többek között a kiállítás fejlesztésére fordítanak.

Az alapítvány és a bárdudvarnoki Térségi Együttműködés Társasága által szervezett majálison babgulyással is kedveskedtek a vendégeknek. Ugyanakkor amolyan nyílt is nap volt a szombati alkalom, így az üvegfúvásba is bepillantást nyerhettek a látogatók.

– Bárdudvarnok mindannyiunk számára inspiráló – mondta el kérdésünkre Smetana Ágnes. A szentendrei üvegművész évről-évre visszatér a településre, hiszen amellett, hogy barátok kötik oda, az üvegolvasztásról, üvegalakításról is sokat tanult korábban Bárdudvarnokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában