Roxínház

2019.05.14. 21:00

Zenés világszám lett a Hörömpő cirkuszból

A Roxínház teljes társulata, és még a tanodások is szerepet kaptak a kaposvári társulat legújabb darabjában.

Andricz Gabriella

Csukás István Keménykalap és krumpliorr című történetének musical változata még kevésbé ismert, a regényből készült ifjúsági film változat annál inkább, az alkotás a hetvenes évek egyik legkedveltebb ifjúsági sorozata volt. A Roxínház azonban vállalkozott arra, hogy olyan módon keltse életre a regény szereplőit, hogy az a mai kor gyermekeinek is izgalmas történetté váljék. A darab egy olyan világba vezeti a nézőt, ahol a fiatalok kedvelt szünidei elfoglaltsága a focizás, a bicajozás és a kalandok keresése. A sulirádió és a magnó az egyik legfontosabb eszköz a számukra, és még leveleket is kapnak a postástól, a telefonjuk pedig vezetékes.

A kaland során a Vadliba őrs tagjai a tavaszi szünetben egy beteg barátjuknak szeretnének örömet okozni. Cirkuszt rendeznek, amelyben mindenkinek szerepe lesz, és ennek érdekében mindent megtesznek, bűntény után nyomoznak, éjszaka az állatkertben járnak, és még kórházi kezelést is vállalnak. A kaposvári társulat által előadott darab főszereplői tizenéves fiatalok, de már mindegyikük olyan egyéniséggel bír, hogy végig lendületben tartják az előadást, folyamatos figyelemmel tartják a nézőközönséget, mindamellett, hogy szerethetővé válnak, hangulatot teremtenek.

– Eddig még nem volt példa arra, hogy a fiataljaink magukra lennének utalva a színpadon – tudtuk meg Pintér Kata rendezőtől. – Legtöbbször a jelenetekben egy felnőtt mellett szerepeltek , de most szinte végig színen vannak , és együtt is képesek jól csinálni amit kell. A másfél órás előadás jó ritmusú, a zenei és táncos részeknek köszönhetően, így még az ovisoknak is szívesen ajánljuk-tette hozzá a rendező. A gyermekszereplők mellett a filmből is jól ismert Bagaméri és Lópici Gáspár alakja epizódszereppé változott a musicalben, de a társulat karakteres tagjai által megformálva kellő nyomatékot kapnak.

Szabolcsi János Bagamérije és Kovács-Hegedüs László Lópici Gáspár alakja pár mondatos szerepükkel is érthetővé teszik a figura jellemzőit. A darab táncos jeleneteiben a tanodások is színen vannak, lesik a nagyok minden mozdulatát, élvezik a színpadi jelenlétet. Az előadás igazi cirkuszi hangulattal zárul, ahol bohóc, zsonglőr, és még légtornász is szerepet kapott. A darab zenei rendezője Sebesi Tamás, a koreográfusi munka Merkei Mónika és Takács László János, a díszlet-és jelmez tervek Nagy Fruzsina elképzeléseinek alapján születtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában