Keresztúr találkozó

2019.06.23. 09:56

Huszadszor találkoztak a keresztúriak

Huszonhat keresztúr nevű település vett részt, azon a kulturális seregszemlén és találkozón, amelyet a hétvégén rendeztek Balatonkeresztúron.

Fenyő Zsuzsa

Huszadszor rendezték meg idén a Keresztúr Nevű Települések Találkozóját. Az eseménynek minden évben más település ad otthont, de a tíz éves jubileumokon Balatonkeresztúr látja el a házigazda szerepét.

 

- Igazából ez egy kulturális seregszemle, egy olyan esemény amely az együvé tartozásnak a megerősítést szolgálja – mondta el Kovács József Balatonkeresztúr polgármestere, aki egyben a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének az elnöke is. – Ezeken a találkozókon megismerkedhetünk egymás kultúrájával, hagyományaival és erősíteni tudjuk a határon túli nemzetrészekhez való kapcsolódásunkat is.

Idén tizenkét határon túli helység vett részt az eseményen tíz csoport Erdélyből, egy a Vajdaságból és egy Kárpátaljáról.A Kárpát medencében negyven keresztúr nevű település található, amelyből huszonhárom tagja az egyesületnek tudtuk meg a polgármestertől.

A négynapos rendezvényre összesen 850 látogató érkezett. A találkozó ünnepélyes megnyitóval indult, majd kulturális műsorok következtek, ahol énekesek, táncosok és színjátszók mutatták be tudományukat a legkülönfélébb műfajokban. A produkciók zajos sikert arattak, a nagy meleg ellenére is sokan voltak kíváncsiak a névrokon települések műsorára.

A Keresztúrok II. Néptánctalálkozóján tizenegy fellépő szórakoztatta a közönséget szombaton, és itt is sokszor dörgött a taps.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában