Olvasás

2019.07.15. 11:30

Az a könyv is előkerül a strandon, amelyikre nem volt idő

A nyárnak sok előnye van. A vakáció és a pihenés mellett több idő jut az olvasásra, ha hagyjuk. Gyerekek és felnőttek egyaránt többen látogatnak el a megyei könyvtárba. Sokan viszik a kötelező olvasmányokat, de kelendőek a slágerkönyvek, valamint a krimik, romantikusa regények is.

Góz Lilla

Lukács Izabella édesanyjával és nővérével érkezett a megyei könyvtárba. Harmadik osztályba megy szeptembertől. Mióta iskolás, azóta tag a könyvtárban. Azt mondta: nyáron több ideje van olvasni.

– Tea Stilton könyveket keresek, otthon van két ilyen könyvem, már sokat ki is kölcsönöztem – jegyezte meg a könyvtárlátogató. Végül a Filmforgatás Cinnfordban című művet választotta, amely öt egérlány vidám mindennapjait mutatja be. Pópics Boglárka szintén édesanyjával érkezett a könyvtárba.

– Én keveset olvasok, viszont anyukám nagyon sok könyvet kölcsönöz – tette hozzá a fiatal lány.

A legkisebbeket színezők, foglalkoztató füzetek várják a könyvtárban, míg a szülők olvasmányt keresnek itt lekötik a gyerekeket.

Beck Andrea A titoktündér című alkotását, valamint Vuk, és Az Egri Csillagokat is keresik – mondta el Hertelendy Helga gyermekkönyvtáros. Hozzátette: főként az alsós korosztály kölcsönöz könyveket, a gimnazisták inkább csak a kötelező olvasmányokat keresik.

– A fiatalok többen, az idősebbek ugyanannyian látogatják könyvtárunkat, mint év közben – mondta el Nagyné Németh Ilona, az olvasószolgálat osztályvezetője. Hozzátette: a felnőttek a slágerkönyvek mellett sok útikönyvet, vörös pöttyös könyveket, krimiket és romantikus regényeket keresik. Idén egy akciót is indított a megyei könyvtár.

– Azt kértük az olvasóktól fényképezzék le, hogy nyaraláskor milyen olvasmányt vittek magukkal és az erről készült fotót küldjék be és közülük sorsolunk ki valakiket, akik nyereménnyel gazdagodhatnak – tette hozzá Nagyné Németh Ilona.

Nevelés kérdése, nem olvasóként születünk

– Azoknak a gyerekeknek, akik még nem kaptak rá az olvasás ízére, mindenképpen élményszerű olvasást ajánlok. Azért olvassanak, mert örömet szerez, nem, mert kötelező – mondta el Gombos Péter. Megjegyezte: sokan vannak úgy fiatalok és felnőttek, hogy nyáron veszik elő a félretett könyvet, amelyre az év során nem volt idejük.

– Senki nem nevelődik olvasónak, mindenkit nevelnek olvasóvá. Nagy tényező a családi háttér és adott időben milyen könyv kerül a gyerek kezébe. Láttunk arra is példát 13–14 évesen egy könyv fordított el egy kulcsot egy gyereknél és azután vált olvasóvá – mondta el Gombos Péter. Megjegyezte: a szülőknek, nagyszülőknek, kortárs csoportnak és a pedagógusoknak is nagy szerepe van abban, hogy mennyi válik valaki olvasóvá.

A Somogyi Hírlap újságíróinak nyári könyvajánlója felnőtteknek:

1. Vass Virág: Az örökké rövid története

2. Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima

3. Grecsó Krisztián: Vera

4. Maritza Neila Wills Fontecha John Jairo Velasquez: Pablo Escobar bérgyilkosa voltam

5. Bohumil Hrabal:Sörgyári capriccio

6. Bödőcs Tibor: Addig se iszik

7. Troszt Tibor: Betyárvilág

8. Raphaelle Giordano:A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

9. Füst Milán: A feleségem története

10. James Redfield: Mennyei prófécia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában