fotók

2019.07.24. 19:09

Felcsendült a Margit-kerti házimuzsika Kaposváron

Amikor Vig Margit hegedűművész a szülei Déryné utcai házában elkészítette a tetőtérbeépítést, meghívta házavató koncertre L. Kecskés Andrást, lantművészt és zenetörténeti kutatót, akit az 1970-es évek óta ismert.

K. G.

A varázslatos kertet látva a régi zenét játszó muzsikusok többször visszatértek a helyszínre. Vig Margit a bécsi és a magyar művészbarátai segítségével hozta létre a Margit-kerti házimuzsika rendezvényét, amelyet 17. alkalommal rendeztek meg. Szerda este a Vigasságok terén zenéltek, és a héten a Déryné utcában és a Hősök templomában is felcsendülnek majd a különleges dallamok.

Lévai Nagy Péter, a Kecskés együttes fúvósa beszélt arról, hogy a régi magyar és európai zene eltérő a mai szimfonikus hangzástól, mégis emberközeli. Tudósok fejtették meg a korabeli tabulatúrákat és dallamokat, és úgy kellett rekonstruálni hozzá a hangszereket, amelyek a mai orgonák hangzásának az alapját adták. Ilyen különleges fúvós hangszer például a dulcián, a mai fagott reneszánsz elődje, és a krummhorn, vagyis görbekürt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában