videó

2019.07.11. 07:00

Palásti Máté jazz-szerelme életre szóló

Egy karácsonyi ajándék megváltoztatta az életét Palásti Máténak, mikor kilenc évesen kapott egy gitárt. Kaposvári tanulmányai után nyitotta ki igazán fülét a a latin és jazz zenére. A közelmúltban ő a harmadik magyar jazzgitáros, aki névre szóló Benedetto gitárt kapott.

Góz Lilla

– Mind a testvéreimnek, mind nekem megadatott, hogy már kicsi korunkban zenét tanulhassunk – mesélte Palásti Máté. A gödrei fiú először hegedűn játszott, majd kilenc évesen kapott egy gitárt. A kaposvári Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett.

– Tanulmányaim alatt jöttem rá, hogy csak a zenével szeretnék foglalkozni. A Snétberger Zenei Tehetség Központba mind a tanárok, mind a diákok nagy hatással voltak rám – jegyezte meg a fiatal tehetség. Rövid ideig tanult a Bartók Konziban és a Rajkó–Talentum művészeti intézményben is, majd párja, Gecs Mónika segítségével szólókarrierjét kezdte építeni.

– Sosem volt pénzem professzionális hangszerre, nagyon vágytam egy jazz gitárra. Felvettem a kapcsolatot a Benedetto céggel és előleg befizetése után 9 hónappal kaptam kézhez a gitárt New Yorkban – mesélte Palásti Máté. Ahhoz, hogy álma megvalósuljon egy alapítvány és magánszemélyek segítették. A gödrei fiú a harmadik magyar jazzgitáros, aki névre szóló Benedetto gitárt kapott Várady Andreas és Balogh Roland után.

– Az egész zenei életem egy építkezés, ahogy elérem az egyik célomat, kinyílnak másik kapuk. Nincsenek lehetetlen dolgok, de nem elég a tehetség, még fontosabb a szorgalom és a hit – jegyezte meg a fiatal zenész. Hozzátette: még mindig nagyon szereti a latin dallamokat, de egyre inkább a jazz felé orientálódik.

– A jazz az a műfaj, amely képes befogadni az összes többi zenei stílust – mondta el Palásti Máté. Szerinte az egyszerűbb néha több a zenében is érvényesül, próbálja különleges zenei ízlését tolmácsolni a nagyvilág felé. A Kalkuttai Gitárfesztiválra jelentkezett korábban, majd bemutatkozó anyagát meghallgatták és versenyzés helyett a zsűribe invitálták. Indiában gitár workshopot is tartott és koncertet adott. Kapott meghívást Kínába, Kubába és az Egyesült Államokba megy turnézni a közeljövőben. Nagy vágya, hogy három testvérével egy közös formációt alakítva zenéljen.

– Anyai nagypapám játszott több hangszeren, köztük hegedűn. Nem ez volt a hivatása, autodidakta módon tanult – tette hozzá a Balatonalmádiban élő zenész. Megjegyezte: mikor Indiában hallotta, hogy Liszt és Bartók darabokat játszottak, még jobban tudatosult benne, hogy ne hagyja a magyar zenei örökséget feledésbe merülni, hanem ápolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában