Várjátékok

2019.08.05. 15:34

Hunok csatáztak a Csillagvárban

Az ősi magyar hagyományokkal is megismerkedhettek azok, akik kilátogattak a balatonszentgyörgyi Csillagvárba a hétvégén ahol immár ötödik alkalommal rendezték meg a hagyományos várjátékokat.

Fenyő Zsuzsa

Az időjárás nem kímélte a résztvevőket, hiszen többször is eleredt az eső Balatonszentgyörgyön, ennek ellenére azonban szép számmal érkeztek az eseményre érdeklődők.

-Minden évben egyre többen jönnek a Várjátékokra, az idei rendezvényre azonban rekordszámú látogató érkezett – mondta el Országh Béla várkapitány. – Igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek szórakoztatóak, de ezzel együtt sokat is lehet belőlük tanulni. Rendszeresen vendégeink a Csókakői Hunok, de minden évben tartunk solymász- és magyar agár bemutatót is, amelyek nagyon népszerűek. Számomra nagyon fontos a történelmi hitelesség, hogy megismertessük az érdeklődőkkel az ősi magyar hagyományokat.

 

A Csókakői Hunok már régóta rendszeres szereplői a Várjátékoknak. Különleges íjászbemutatójukon a jelenlévők élőben láthatták hogy harcoltak eleink, milyen trükköket alkalmaztak a harcmezőn. A bemutató után a közönség számára is világossá vált, hogy miért járta be európát annak idején a mondás: a magyarok nyilaitól ments meg uram minket. Az íjászatot aztán mindenki ki is próbálhatta, a gyerekek rögvest sorba is álltak, hogy megismerkedhessenek ezzel az elegáns harci technikával. Az íjászaton kívül egyéb régi magyar fegyverek játék változataival is csatázhattak aztán a lurkók.

A solymászbemutató is nagy sikert aratott, ahol a tíz éves Lóki Mátyás is megmutatta mennyire jól bánik a ragadozó madarakkal.

-Matyi gyakorlatilag beleszületett a solymászatba, de ezekhez a madarakhoz szükséges valamennyi fizikai erő, ezért igazából 5-6 éves kora óta foglalkozik komolyan ezzel – mesélte Matyi édesapja, Lóki György solymász.

A rendezvényen még találkozhattak a vendégek a Tudó Emberek Iskolájának képviselőivel, akik masszázzsal és csontkovácsolással várták az érdeklődőket, és megnézhették Kalap Jakab műsorát a kilenc magyar kutyafajtáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában