hagyományőrzés

2019.10.27. 07:00

Hobbiját tanítja a kéthelyi szalmafonó

Nem is volt olyan régen az az idő, amikor még kézzel arattak, és a pihenőidőben hatalmas aratási koszorúkat készítettek szalmából.

Turbéki Bernadett

Pál László is a mezőgazdasági munka kapcsán tanulta meg a szalmafonást.

– Öt nedves szálat összekötünk a vékonyabb felénél, és mutatom, hogyan kell hajtani, hogy megszülessen ez a csavart forma... – oktatta a fiatalokat a kéthelyi Pál László a balatonfenyvesi töpörtyűfesztiválon. Csupán hobbija a szalmafonás, amelynek kapcsán kisebb használati tárgyakat is készít.

– Felső tagozatos voltam, amikor nyári munkára lehetett jelentkezni a téeszben. Vizet hordtunk az aratóknak a kombájnhoz, vagy éppen répát kapáltunk. Ott tanítottak meg erre a tudományra – mondta a szalmafonó, aki csaknem harminc évig pihentette hobbiját.

A lányom egy táborban vett részt Kéthelyen, ahol a kultúrfelelős kézművest keresett, hogy a gyerekeket tanítsa. Azonnal nekem szóltak – mondta Pál László, aki kosarat, cérnatartót, és kisebb tárgyakat is készít három, vagy öt szálas fonással, és mindig valami új formán töri a fejét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában