Ünneplés

2019.11.14. 14:15

Márton nap a taszári óvodában

A hagyományok felelevenítése és beépítése a mindennapi életbe kitűzött célként jelent meg az esemény megszervezésénél.

Sonline

Utasiné Kenderák Tímea intézményvezető: Magyarországon általában német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szervezésében a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat maguk készített lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek. Igaz, hogy az óvoda nem kapcsolódik német nemzetiséghez, de a hagyomány eszmei mondanivalója és a gyermek központú megközelítése miatt úgy gondoltuk, hogy szívesen megszervezzük a programot.

Fehér Krisztina óvodapedagógus: A Márton napot megelőző héten a gyerekeket megismertettük a néphagyomány eredetével és a kapcsolódó szokásokkal. Meséltünk nekik az időjóslásról, a lakomáról, az ajándékozásról és a fáklyás felvonulás erkölcsi üzenetéről. Szerveztünk libás kreatív foglalkozást, mondókákat és dalokat tanultunk, így hangolódtunk rá a közösen szervezett záró fáklyás felvonulásra, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

A megemlékezés központi helyszíne az óvoda volt, ahol a gyerekek bemutatták az előző héten megismert libás játékokat, dalokat. Ezután meggyújtották a Márton-napi tüzet és a gyerekkel közösen készített lámpásokkal végig sétáltak a falu egy részén, közben énekelték a megtanult dalokat.

A séta után, melyen a szülők és testvérek is részt vettek, az óvodában elfogyasztották a „lakomát” libazsíros kenyeret lila hagymával és meleg teával.

Utasiné Kenderák Tímea intézményvezető: A program legfontosabb üzenete a közösség formálás, mely az óvoda programjában is kiemelt helyen szerepel. A közös készülődés, a séta és a lakoma mindenki számára nyitott lehetőséget biztosított arra, hogy betekintést nyerjenek az óvoda életébe és egy projektet közösen tudjunk lezárni. A felvonulást munkaidő után szerveztük, hogy a dolgozó szülőknek is lehetőségük legyen részt venni gyermekükkel közösen egy kötetlen, de az intézmény szervezésében megvalósuló rendezvényen. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a programok egy részét a szülői munkaközösség támogatásával valósítjuk meg, így a hátrányosabb helyzetű családoknak is lehetőségük van egyenlő eséllyel részt venni az eseményeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában