regionális zongoraverseny

2019.11.18. 19:30

Verseny feketén-fehéren: a billentyűk közé csaptak a zenész diákok

Hetvenhét diák jelentkezett a Rév Lívia IV. Dél-dunántúli Regionális Zongoraversenyre, melyet hétfőn a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskolában rendeztek meg. A somogyi fiatalokon kívül Tolna, Baranya és Zala megyei alapfokú művészeti iskolákban tanuló növendékek is felléptek.

Harsányi Miklós

Bartók, Bach, Haydn és Debussy műveket is előadtak a fellépők: 21 zeneiskola diákjai mutatták meg tehetségük legjavát, a megméretés öt korcsoportban zajlott. Hétfőn kora reggel kezdődött a zongoraverseny, a produkciókat három tagú zsűri – Zsigmond Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának tanszékvezető egyetemi tanára, zongoraművész, Megyimóreczné Schmidt Ildikó, a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola, a művészeti gimnázium és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának zongoramódszertan és tanítási gyakorlat zongoraművész-tanára és Réti Tamás zongoraművész, tanár – értékelte. A legfiatalabb fellépő alig múlt hét éves, a legidősebb 18 esztendős volt. Nagy Tamás, a kaposvári zeneiskola igazgatója köszöntötte az indulókat, s rámutatott: a találkozó fő üzenete, hogy érdemes zenét tanulni, amely a gyermekek lelkét gazdagítja.

– Nagyon vártam már a versenyt – mondta a 12 esztendős Bogdán Kata. – Remélem, hogy jól sikerül a fellépés, szorgalmasan készültem az elmúlt hetekben.

Felkészítő tanára, Tóth Krisztina, a barcsi Vikár Béla Alapfokú Művészeti Iskola munkatársa azt mondta: a kaposvári verseny egyúttal két dolgot bizonyít: folyamatos az utánpótlás, s a gyerekek körében ma is van tábora a komolyzenének.

– Nyilván nem lehet mindenki első a megmérettetésen – hangsúlyozta. – Ugyanakkor fontos, hogy a gyerekek az előadás végén azt érezzék, kihozták magukból a maximumot.

Szabó Klaudia, a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola igazgató-helyettese kiemelte: a verseny mérföldkő a növendékek mindennapjaiban, ugyanis rávilágít, hogy épp hol tartanak a tanulás folyamatában. Versenyszervezés és versenyeztetés szerepe a művészetoktatásban címmel a rendezvényt továbbképzés egészítette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában