szeretett karakter

2020.02.11. 09:00

A Drága örökösök Icukájáról faggatják Ibolyát

Különleges sikert ért el a Drága örökösök sorozatban, mert az általa megformált Icukát, a panzió mindenesét a szívükbe zárták a nézők. Csonka Ibolyát lépten-nyomon megállítják az utcán, rajongói klubja alakult, leveleket küldenek neki.

Kovács Gábor

Nemrég kapott egy kisgyermektől Messenger-üzenetet, hogy ki tudná-e segíteni farsangi játékokkal. Egy gyereknek pedig Csonka Ibolya szerint nem mond nemet az ember.

– Icuka szavaival élve, a fene se gondolta volna, hogy ennyire megfogja a nézőket, és fontos lesz nekik, hogy mi történik vele – mondta Csonka Ibolya. – Kedvelem ezt a figurát, mivel én is faluról származom. Szeretem a szerepeimet magamra húzni, átfogalmazni, mert akkor érzem, hogy belőlem jön és enyém a karakter, még ha esetleg gonosz szerepet is kell játszanom.

Azt tartja, hogy a siker megváltoztatja az ember életét, mert sok nehéz időszakot elfelejtet az, amikor csak küzd és nem érkeznek visszajelzések. A szerepek visszahatnak rá és ez többrétegűvé teszi az életét.

A színművészetin Székely Gábor osztályba járt Major Tamás tanítványaként. Tizenkét évet töltött a Katona József Színházban. Már az első szerepe, a Manó, nagy siker volt, amire kritikai díjat kapott. Gobbi Hilda imádta, és felejthetetlen kollégákkal dolgozhatott együtt, akikkel mind ugyanazt gondolták a színházról.

Amikor az élete egy nehéz szakaszában nem találta magát és el akart bújni a világ elől, Babarczy hívta Kaposvárra. Azt mondta neki a telefonban, hogy még keresi önmagát, de Babarczy ellentmondást nem tűrő hangon felelte: „Nem baj, itt maradsz”. Ebből lett az, hogy az idén ünnepli a 25. évadját a Csikyben, miután több mint 30 éve van a pályán.

Azóta megszerette a várost, az itteni családias viszonyokat. Évekig sokaknak volt ismerős a látvány, ahogy a kutyájával sétált a parkban.

– Nagyon szeretem a fákat, de a kutyám, akivel nyolc évig másztam a Magas-Tátrát, azóta elhunyt – idézte fel a színésznő. – Nagyon különleges kapcsolatom volt vele, kicsit gyógyította a lelkemet, okos kutya volt, négy fajta keveréke.

Csonka Ibolya hozzátette: csodálatos dolog, hogy most megint forgathat, és hogy újra országos elismerést vívott ki a pályáján, mert szerinte ez a kivételes eset, amit meg kell becsülni. A tavalyi évada sűrű volt a Csikyben, hiszen négy szerepet is játszott, most ez kicsit hátrébb szorult a forgatások miatt, de így is láthatja a közönség a Tanulmány a nőkről és a Palos Verdes című darabokban. Azért is hálás, hogy a Drága örökösökben olyan kivételes kollégákkal hozta össze a sors, akikkel különben nem dolgozhatott volna együtt, és hálás Hámori Barbara producernek, aki ragaszkodott hozzá.

25. évadját ünnepli a Csiky Gergely Színházban

Fiatalon Szegeden egy amatőr színjátszó csoportban ismerkedett meg párjával, Szűcs Lászlóval, romantikus történet az övék. Hamar szerelmesek lettek, de amikor a fiút felvették Nemzeti Színház stúdiójába, Ibolyát pedig a Színművészeti Egyetemre, megbeszélték, hogy most nem érnek rá egymásra, mert nagyon be voltak fogva. Ibolya úgy zárta le az ügyet, hogy az lesz a sorsuk, hogy valamikor megtalálják egymást. Ez huszonöt év után következett be, amikor a férfi odaállt elé.

Leültek, és rengeteget beszélgettek, újrakezdődött minden. László az eltelt évtizedek alatt volt rendőrnyomozó, jogot végzett, majd a biztosítási szakmában is dolgozott, de végül követte Ibolyát a színház világába Kaposvárra. Ő is a Csikyben talált otthonra: jelenleg ügyelőként dolgozik a teátrumban, és tizennyolc éve élnek boldog házasságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában