érdekes történetek

2020.02.18. 09:00

Ritka könyvekre vadásznak a gyűjtők

Lejtmenetben van a használt könyvek piaca, bár még mindig akadnak lelkes gyűjtők akik értékes, ritka könyvekre vadásznak. Manapság nehezen találni gazdát egy hagyatékból származó, átlagos könyvgyűjteménynek, melyet a tulajdonosa egész életén át nagy gonddal halmozott fel, hívta fel a figyelmet a jelenségre egy kaposvári olvasónk.

Kovács Gábor

Visszafogott a kereslet a használt könyvek iránt, és nem utal arra semmi, hogy javulna a helyzet, fogalmazott diplomatikusan egy kaposvári antikváriumos.

– Az esetek nagy részében 1960-as, 70-es, 80-as években kiadott könyveket kínálnak nekünk eladásra, amit már nem nagyon keresnek – mondta Lukács Zoltán. – Százból ha egyetlen cím lehet érdekes. Amire még érdeklődés mutatkozik, azok az ezredforduló után megjelent, jó állapotú kötetek. Úgy tudom, a könyvtárak is csak ezeket veszik be adományként, a régebbieket még ingyen sem.

Hiába az internet elsősége, mégis fordulnak meg fiatalok az antikváriumokban, mert bár a lexikonokat már nem használják, de annak a könyvek között is igyekeznek utánanézni, ami igazán érdekli őket.

A legnépszerűbb szerzők továbbra is Lőrincz L. László, Vavyan Fable, és természetesen Tolkien és Rowling, A gyűrűk ura és a Harry Potter alkotói. Még mindig vannak olyanok, akik a könyveken keresztül fedezik fel a múltat, tette hozzá Lukács Zoltán. Régebben hiába állt hegyekben a polcokon Mattyasovszky Hód sorozata, de most páran újra megtalálták, ahogy Herczeg Ferencet is, sőt van, aki Szilvásit kezdett el gyűjteni.

Ennek ellenére az egész országban drámai a helyzet a használt könyvek piacán. Az e-book elterjedésével eltűnt jó néhány vásárló, mert online töltik le a köteteket, s a könyvek drágulása miatt ma egy átlagember ritkábban vásárol.

Ma már kevesen vesznek antik könyvet, de a jó műnek mindig meglesz a tulajdonosa, tartja Bekes József, aki újságíróból lett a saját megfogalmazásában „könyvész”. A könyv a szenvedélye, mert az olvasásnál értelmesebb elfoglaltságot nem találni, mutatott rá.

A kaposvári gyűjtő úgy vélte: a könyv mára elveszítette a társadalmi integritását. – Sajnos az okostelefon lépett helyébe, mint szellemi rablógazdálkodó – mondta.

Erdélyben még örülnek neki

– Kaposváron én is szembesültem azzal, hogy nem tudnak mit kezdeni a régi könyveikkel az emberek, már nem tudják eladni – mondta Bekes József. – Vittem adományként könyvet Erdélybe és a Felvidékre is, nem azért, mert ott nincs, de ők még örültek neki.

Ritkaságok a polcokon

A kaposvári Bekes Józsefnek 7000 könyve van, de a dedikált könyveket gyűjti, ebből 1700 feletti példányszámú a gyűjteménye, ami a legnagyobbnak mondható az egész megyében. Olyan ritkaságok sorakoznak a könyvespolcain, amelyek elvétve lelhetők fel a vidéki kisvárosokban.

Aukciós házakkal áll kapcsolatban, azonban – mint elmondta – az utóbbi időben a fővárosi antikváriumok és aukciós házak közül néhányan bezártak, és online működnek tovább, s manapság már a vevők is az internetet használják.

A világhálóra azonban ritkán kerülnek igazi kincsek, mint mondjuk egy első kiadású Werbőczy, egy 1590-es vizsonyi biblia vagy egy Petőfi dedikált. Ilyesmi csak a nagy aukciós házaknál bukkanhat fel. Az igazi gyűjtő a kor történetével és a szerzővel is foglalkozik, Bekes József szakfolyóiratokban publikál. Nagy híve a somogyi íróknak. Ő hívta fel a figyelmet arra, hogy elfogyott a tízmilliomodik Fekete István kötet, ami aktuális, hiszen évforduló van, mert 120 éve született és 50 éve halt meg a Göllén született író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában