fotók

2020.02.23. 11:30

Tutora és pánsíp: a népi hangszerkészítés rejtelmeit mutatták meg

Tutorától, keleptől és pánsíptól volt hangos szombaton a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum. Viszked Erzsébet és Kercsó József a népi hangszerkészítés rejtelmeibe vezette be az óvónőket és pedagógusokat, akik tudásukat saját intézményeikben kamatoztathatják.

Góz Lilla

– Ez a japán keserűfű, amelyet az utak mellett találunk – mutatta a tutora hangszer alapanyagát Kercsó József. Szinte növényházzá változott a Rippl-Rónai Múzeum egyik foglalkoztató terme. Volt itt bürök, bambusz-dísz-közönséges nád is. Mindegyik természetes anyagból népi hangszerek készültek. – A nádcsöveket rögzítjük egymás mellé más-más hosszúságban, így adnak különböző hangokat – magyarázta a pánsíp készítését Viszked Erzsébet. A hosszúhetényi kézműves pár öt éve járja az óvodákat, iskolákat. A paraszti és pásztorkultúrából merítve csak is természetes anyagból egyszerű népi hangszerkészítést tanítanak.

– Nagyon szeretünk játszani és boldogok vagyunk, mikor a gyerekek felfedezik azt a varázslatos élményt, amelyet a hangszerek készítése és megszólaltatása nyújt számukra – jegyezte meg Kercsó József.

Szórádiné Bodrogi Noémi a kedvence hangszere a pánsíp. Dombóvárról érkezett, hogy megtanulja ennek elkészítését, amit aztán osztályával is megismertet.

– Nem nagyon ismerik a régi népi hangszereket a gyerekek, ezen szeretnék változtatni, hogy a népdalok, néphagyományok tanulása mellett felfedezzék a tutorát vagy a nádi hegedűt – mondta el Pappné Farkas Gabriella tolnai zenetanár.

– A Kaposvári Egyetemen kolléganőmmel együtt három évvel ezelőtt jelentettünk meg egy füzetet, amely népi hangszerek készítésével foglalkozik és ebből lett egy kurzus is a hallgatóknak – mondta el Rónai Gábor mesteroktató. Hozzátette: a múzeumi foglalkozás révén szeretnék ismereteiket bővíteni, új technikákat megtanulni.

– Úgy tudom a kurzusunk egyedülálló az országban és nagyon népszerű a hallgatóink körében, sokuk itt találkozik először a népi hangszerekkel – mondta el Nagyné Árgány Brigitta, a Kaposvári Egyetem adjunktusa.

Őszi Zoltán, a Rippl-Rónai Múzeum múzeumpedagógusa elmondta: a népi hangszerkészítő oktatások kéthavonta, szombatonként, 4-5 óra terjedelemben lesznek megtartva. Nyolc alkalmat terveznek, legközelebb áprilisban találkoznak, mikor nádi hegedű és a gyufacitera is készül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában