ceruzaforgató

2020.03.25. 09:00

Gyerekdalokat illusztrált a múzeumpedagógus

Leginkább karikatúráiról ismerhetjük Őszi Zoltánt, akinek neve a Rippl-Rónai Megyei Múzeum múzeumpedagógusaként is sokak számára ismerősen csenghet.

Koszorus R.

Fotó: LANG ROBERT

A rajzoló ezúttal ismét egy gyerekkönyvhöz készített illusztrációkat. A Gyerekdalok címet viselő kötet a legkedveltebb verseket és mondókákat gyűjtötte össze, s a kötet audiomellékletet is kapott. – A kiadó keresett meg a munkával – mondta Őszi Zoltán. – Az volt a kikötés, hogy egy hónap alatt készüljek el a képekkel. Nagyon sok könyvkiadó dolgozik indiai rajzolókkal, akik olcsón és nagy sebességgel dolgoznak. Velük nehéz felvenni a versenyt, mert alacsonyabb áron vállalják el a munkát. A másik gond, hogy mi magyarok nem főállásban rajzolunk, nem elég rá az idő. Nekem most épp volt egy hónapom.

A másik fontos kérés az volt, hogy a rajzok „Őszisek” legyenek, hiszen Őszi Zoltánról szinte mindenki tudja: rajzai népszerűsége azok humorában rejlik. – Gyakorlatilag minden oldal a karikaturista énemet képviseli – tette hozzá a rajzoló. – A kedvencem a birkás mondóka volt, mert a bárány egy kedves állat és rendkívül bután tud nézni, ezért jól rajzolható. Persze a pásztor is könnyen rajzolható. Én a vicces dolgokban vagyok igazán jó.

Persze ebbe a könyvbe olyan mondókák is belekerültek, amelyek inkább szépséget és bájosságot igényelnek a ceruza forgatójától. Őszi Zoltán azt mondta: emiatt volt picit nehezebb dolga az utolsó dallal, amely az anyák napjához kapcsolódik.

Végül persze összeállt a kötet, amely éppen annál a kiadónál látta meg a napvilágot, mint a somogyi rajzoló előző könyve, a Róka úr ajándéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában