Járványügy Somogyban

2020.05.01. 20:00

Körbetáncolták a csökölyi májusfát a hagyományörzők

Nem halványult el Csökölyben a májusfa állítás hagyománya a helyi néptáncosok és önkéntes tűzoltóknak köszönhetően. A fiatalok az éjszaka folyamán csöndben a lányos házaknák és a helyi múzeum kertjében lepték meg a falubelieket a szimbolikus fákkal.

Góz Lilla

Csütörtök este nyolc órakor indultak el a csökölyi néptáncosok, hogy három nyírfát kivágjanak, majd lovaskocsival szállították a kiszemelt helyszínekre. – Volt, amelyikkel megküzdöttünk, de nem szállt el a kedvünk, fontosnak tartjuk a régi hagyományok ápolását, amibe gyerekként belenőttünk – mondta el Bognár Károly néptáncos. Ballér Lilla, a Csökölyi Csürdöngölő néptánccsoport vezetője elmondta: 2015-ben alakultak és célul tűzték ki a helyi és a magyar hagyományok ápolását. Tizenhatan helyi és környékbeli fiatal évek óta állít májusfát a lányos házaknál és a helyi múzeum kertjében.

– Annak a lánynak állított egy legény májusfát, aki tetszett neki, mindig május elsejét megelőző este a Gige-Csököly közötti erdőből vágtak ki nyírfát és csöndben, titkokban a lányos háznál felállították – mondta el Luter Mária, a Kulturális Egyesület legidősebb tagja. A nyugdíjas pedagógus hozzátette: június elejére kiderült melyik fiú állította fát és őt a barátaival együtt a család megvendégelte. – Nagy mulatság volt, zenészt fogadtak, sütöttek, főztek és kitáncolták a fát – tette hozzá Luter Mária. A táncosok bíznak abban, hogy júniusban már a járványhelyzet enyhül és kitáncolhatják a májusfát.

Nem mindig volt sikeres a fa állítása Csökölyben. Jakab Gabriella, a helyi kulturális egyesület elnöke elmondta: 2011-ben kapta első májusfáját, de nem sikerült jól elásniuk a fiúknak a több méteres növényt, így rádőlt a villanyvezetékekre, ennek köszönhetően pedig több órán keresztül nem volt áram az egész faluban. Nagybajomban pedig a gázvezetéket találták el ásás közben, a szivárgás miatt ki kellett hívni a szolgáltató munkatársait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában