regény

2020.06.02. 09:00

A betyárvilágba vezeti a fiatalokat a kaposvári szerző

Kalandos fordulatokkal teli történetek elevenednek meg az egykori somogyi betyárvilágról a kaposvári F. Magyar Anikó nemrégiben megjelent könyvében.

Andricz Gabriella

A Hunor és a szalmakazal titka című ifjúsági regény Patkó Bandi életútját járja körül, egy tizenéves kisfiú szemszögéből. Valódi időutazásos történet, amelyben Somogy megye rejtett kulturális értékeinek bemutatása mellett a mai tizenévesek világába is betekinthet az olvasó.

– Rengeteg történetet mesélek gyermekeimnek és a tanítványaimnak is, de olyan írást még nem nagyon találtam, amely Somogy megye értékeit kifejezetten a gyermekekhez szólva mutatná be. Ezért is kezdtem bele a regény megírásába – mondta el a szerző, aki pedagógusként tanítványait is gyakran írásra serkenti.

A most megjelent regény kerettörténete is az iskolában játszódik, egy negyedik osztályos környezetismeret-órával kezdődik a kaland, ahol a téma az a híres kocsányos tölgy – Patkó Bandi fája –, amely Barcs és Csokonyavisonta között (nemrégiben vált a tűz martalékává). Egy projekt során járják végig a gyerekek a betyárvilág témáját, amelyben csoportmunka, múzeumi óra és fogalmazásírás is szerepel.

– Kiskorom óta írok, és különösen kedvelem a történelmi regényeket. Amikor a gyermekeim kicsik voltak, már akkor érlelődött bennem a gondolat, hogy valami igazán nekik szóló könyvet szeretnék írni. A történet főhősét, a negyedik osztályos Hunort, saját gyermekemről formáltam, és a kötetben megjelenő többi szereplőt is kedves ismerőseimről – tette hozzá. Hunor naplót ír, s Patkó Bandi történetét járja végig saját képzeletvilága szerint. Azokra a helyekre vezeti az olvasót, ahol a somogyi betyárról fellelhető írások tanúskodnak, Barcs, Galambok, Fenékpuszta, Vásárosbéc, Törökkopány, Bábonymegyer, Nyim.

A kiadvány észrevétlenül irányítja a fiatalok figyelmét a megye kulturális értékeire. Az Irodalom Rádió gondozásában megjelent kötet érdekessége, hogy a címlap és a történethez készült illusztráció egy diákrajz, Bakter Ágnes munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában