interjú

2020.07.18. 09:00

Kitüntetve érzi magát Rátóti Zoltán

Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színész-rendezője, érdemes és kiváló művész kapta idén a Sinkovits Imre-díjat. A Nemzet Színészéről elnevezett elismerést a Nemzeti Színház társulata szavazta meg Rátótinak az elmúlt évadban nyújtott kiemelkedő alakításáért; jelesen az Apponyi-beszédért.

Lőrincz S

Fotó: TIBOR KOVACS

Milyen szerepekben látta Sinkovits Imrét? – kérdeztük Rátóti Zoltánt, a kaposvári Csiky Gergely Színház korábbi igazgatóját.

– Több filmes alakítását megcsodáltam, színpadon utoljára a Mózesben láttam, és emlékezetes volt Csiky Gergely Nagymamájában is Tolnay Klárival. Sajnos vele egy teátrumban nem dolgozhattam, csak a fiával, Sinkovits-Vitay Andrással, hosszú éveken át a József Attila Színházban. Viszont sokat szinkronizáltunk együtt Imre bátyámmal – akkoriban csak egy szinkronstúdió volt – többek között az Airport-filmekben, de verses rádiós műsorokban is gyakran találkoztunk. Emlékezetes számomra egy közös finnországi út; mivel Csoóri Sándornak megjelent odakinn egy verseskötete, s így több könyvbemutatót is rendeztek, a költő-, valamint a színésznagysággal öt napot tölthettünk együtt északi „nyelvrokonainknál”. A vers­mondás kapcsán is kitüntetett figyelmével, és barátságába fogadott. Csodás művész volt, egyedi orgánummal és humorral…

Nem beszélve a szülőföld iránt érzett „talpig nehéz hűségéről”, nemzettudatáról…

– Valóban felnézhettük rá, és példaképként állt előttünk a meg nem alkuvás terén is, de nemcsak kiváló színész, hanem elkötelezett cserkész is volt. Engem is meg akart nyerni az ügynek, de én már akkoriban is sokfélét csináltam.

Wass Albert Tizenhárom almafa című regényéből, valamint a korabeli dokumentumok, levéltári adatok felhasználásával készült szövegkönyvből Vidnyánszky Attila megrendítő előadást rendezett a szégyenteljes trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve. Ebben gróf Apponyi Albertet alakítja, s egy negyvenperces monológgal „sokkolja” a közönséget – különleges színészi teljesítményt nyújtva. A beszéd címmel egy tévéfilm is készült, igaz, kissé beszédhibás történész közreműködésével, ám ez semmit nem von le abból, hogy a múlt századi magyar történelem egyik nagy hatású beszédét hallottuk – kiváló interpretációban.

– Örülök, ha így látja. Nemzetis kollégáim is megsejtettek ebből valamit, hiszen titkos szavazás eredménye a Sinkovits-díj. Kitüntetve érzem magamat kollégáim által.

– A trianoni békedelegációt vezető gróf alakjában, a szerepformálásban mi volt a legmeghatározóbb motivációs tényező?

– Apponyi magyarság iránti elkötelezettsége, hazájáért érzett felelősségvállalása és felkészültsége. Egy vert helyzetben is kiállt az országért, és hatalmi pozícióban lévők küldötteinek karéjában elegáns, ám megrendítő beszéddel mutatott rá a nyilvánvaló igazságtalanságra. Amikor tanultam a szöveget, el kellett vonatkoztatni ettől az érzelmi többlettől, de mindvégig velem-bennem maradt: nagy leckét kaptunk tőle hazaszeretetből.

Aztán a márciusi bemutatót követően nyakunkba kaptuk a koronavírust…

– Ajándékként éltem meg e helyzetet, s örültem, hogy végre nem kellett versenyt futni az idővel. Jutott elegendő idő egymásra és öt gyerekünkre.

Most már újra felélénkült a kulturális élet, van mit bepótolni a bérletes előadások tekintetében is. Milyen próbákban, előadásokban vesz részt?

– Már zajlanak Márai Sándor Kassai polgárok című darabjának a próbái, melynek augusztus 16-án lesz a bemutatója a Gyulai Várszínházban, szeptember végén pedig a Nemzetiben; János mestert játszom benne. Örülhetek egy fantasztikus felkérésnek is: az Erkel Színházban megrendezhetem a Salome című operát. Szeptember közepén lesz a bemutató. Különleges feladatnak ígérkezik. A Nemzetiben Pilátust alakítom Bulgakov Mester és Margaritájában, de rendezek is; az Ők tudják, mi a szerelem című Hubay Miklós-darabot állítom színre. A Berlioz életéről szóló darabban egyébként anno Sinkovits Imre is játszott hosszú éveken át.

Pécset se hanyagoljuk el!

– Sajnos tavasszal félbemaradt itt az Ármány és szerelem, melyben játszom. A bemutatót követően volt néhány előadás, de az elmaradtakat pótolni kell.

Kaposvár nem várja, ahol éveken át színházigazgatóként dolgozott, miközben számos emlékezetes alakítást is nyújtott? Elég, ha az Amint a mennyben-t, a Vaknyugatot vagy az Árnyországot említem. A színházavató óta járt a Csikyben?

– Sajnos nem, de mindenkinek elújságolom: gyönyörű teátruma lett a megyeszékhelynek, lenyűgöző színháztechnikával. Fülöp Péter igazgató is hívott színészként és rendezőként is, ám a következő évadban nem marad már időm. Talán azt követően. Szeptember elején viszont mindenképpen jövök, mivel a Csiky Gergely Színház ad otthont az országos évadnyitónak; a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében, szervezőként is vár rám feladat.

Olykor egy-egy misén is felfedezem. Mit jelent Önnek a személyes istenkapcsolat?

– Mindenben megerősít. Aki hisz, aki imádkozik, az könnyebben vészel át mindent. Napról napra erősebb bennem ez a bizonyosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában